«Болгарія запропонувала розмістити у Варні координаційний центр військово-морських сил НАТО в Чорному морі. Ми обговорили з прем’єром цю пропозицію. У даний момент ці функції виконує військово-морський штаб сил НАТО у Великій Британії», — поінформував він.

Єнс Столтенберг також повідомив, що цього року країни НАТО провели в Чорному морі п’ять навчань, під час яких вони тренувалися «пліч-о-пліч із ВМС України й Грузії». Через необхідність частіше проводити навчання в акваторії Чорного моря, де Росія посилює свою військову присутність, саме тут має розміщатися центр з координації дій ВМС НАТО.

Зі свого боку Бойко Борисов заявив, що Болгарія не наполягала, а тільки запропонувала створити в себе цей координаційний центр. «Ми завжди були проти військових флотилій у Чорному морі. Воно має бути морем миру, слугувати відпочинку й туризму. Але оскільки ми й зараз виконували координаційні функції, про що свідчить проведення цього року в Чорному морі п’яти навчань, то вирішили, що роль цього центру полягатиме в стримуванні. Коли в Чорному морі буде дві сильні сторони, тоді в ньому спокійно плаватимуть вітрильники, а інфраструктурні проекти триватимуть». За його словами, політика стримування і діалогу з Росією лежить в основі балансу, до якого прагне країна. «Ліворуч у Чорному морі — Крим, праворуч — Стамбул, а за нами — Косово. Тож принцип, який я хочу тут озвучити, який я захищав, і, на радість колеги Столтенберга, захищаю, — оборона й стримування. Тому ми озброюємося — щоб бути сильнішими й стримувати всі можливі претензії до нашої території. Другий пункт — діалог з Росією. Саме тому я активно працюю над спільними проектами АЕС «Белене» і «Балканський потік». Це всі знають і в Білому домі, і в НАТО, і в ЄС. Нічого таємного з цього не робимо. Це баланс, який дає можливість Болгарії відігравати ключову роль у регіоні й у Чорному морі», — заявив Борисов. Він запевнив, що Софія, підтримуючи посилення НАТО в Чорному морі, «виступає за мир і дипломатію в регіоні, за стабільні відносини з усіма країнами, включаючи Росію і Туреччину».

Генеральний секретар НАТО похвалив Болгарію за збільшення витрат на оборону до 3,25 відсотка від ВВП, а також за вирішальну роль країни у розв’язанні спору між Північною Македонією і Грецією. «Я дякую прем’єру Борисову за сильну підтримку Болгарією і договору про дружбу, який дозволив вирішити спір про назву Північної Македонії. Це дуже важливо й показує зацікавленість Болгарії у стабільності регіону», — наголосив Єнс Столтенберг.