Німецькі відомства, котрі опікуються кадрами для всіх галузей економіки, час від часу скаржаться на брак робочих рук. Дефіцит на ринку праці сягає понад 2 млн осіб!

Але, всупереч цьому, у ФРН іноземні нелегальні робітники, фахівці з дипломами, що намагаються знайти собі застосування, зробити цього не можуть. Адже досі тутешні роботодавці зобов’язані передусім заповнити вакансії громадянами Німеччини, а після того — вихідцями з країн ЄС. І лише в разі, коли працівника не змогли знайти впродовж двох місяців, то робоче місце можуть зайняти мігранти з третіх країн.

Але вже з березня наступного року ситуація для таких заробітчан має змінитися: у червні німецький парламент ухвалив закон, котрий значно спрощує працевлаштування кваліфікованих працівників, які є громадянами країн, що не входять до Євросоюзу.

Цій проблемі минулої суботи присвятила відеозвернення канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка запросила на роботу іноземних кваліфікованих фахівців, у тому числі з третіх країн. «Чимало секторів економіки і підприємств невідкладно шукають фахівців… Федеральний уряд прийняв стратегію залучення кваліфікованих спеціалістів», — сказала канцлер. — Крім кадрів академічного рівня, бракує також кваліфікованих робітників, а без таких неможливий розвиток економіки. Тому слід прагнути, щоб було достатньо кваліфікованих кадрів. Інакше компаніям доведеться переміщатися — і ми, звісно, цього не хочемо».

За словами Ангели Меркель, стратегія залучення кваліфікованих працівників включає три пункти: використання власних кадрових ресурсів шляхом підвищення рівня підготовки, по-друге, залучення робітників із країн ЄС (нині таких у ФРН 2,5 млн осіб). А також запрошення охочих працювати із держав, котрі не є членами ЄС. Фахівці із країн — не членів ЄС зможуть приїжджати до ФРН відповідно до закону, який набуде чинності 2 березня 2020 року. Нині завдання — знайти кадри, зазначила Меркель.

Тож і для українських громадян, котрі шукають роботу, невдовзі відкриється найбільший ринок праці Європи — Німеччина. Згідно із новим законом про працевлаштування робочу візу можна буде отримати на шість місяців без запрошення. Також не обов’язково заздалегідь шукати роботу: уже прибувши до ФРН, претендент на місці може визначитися з роботодавцем. Спрощується також і система видачі дозволів на роботу.

Берлін.