На знімку: оспівують народження маленького Ісусика.

Це свято стало вже традиційним і проводиться в 22-й раз. Як і в попередні роки, дійство було організоване культурно-освітньою організацією «Матіца Словенска» в Україні. Керує нею Йосип Гайніш.

Зазвичай під час свята відбувається конкурс за трьома номінаціями: «Кращий словацький бетлегем», «Кращий колектив словацьких колядників» і «Кращий колектив, що поставив театралізовану різдвяну сценку словацькою мовою». У нинішньому дійстві взяли участь 11 колективів — понад 130 учасників — з тих місць Закарпаття, де  компактно  проживають  словаки.

Перед початком усіх присутніх привітали  консул Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді  Златіца Грегушова, головний спеціаліст управління національностей та релігій ОДА Любов Петришина, єпископ римсько-католицької Мукачівської дієцезії отець Мікулаш, представник уряду закордонних словаків Словацької Республіки  Карен Опшатнікова, голова культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» (МС) в Україні Йосип Гайніш, якому (а також заступниці голови Габріеллі Бровді) було вручено золоту відзнаку — найвищу нагороду  «МС» і пам’ятний подарунок. На святі також був присутній почесний консул Словацької Республіки в Ужгороді Іван Шуфрич.

За підсумками конкурсу в номінації «Кращий словацький бетлегем» перші місця було присуджено колективам «Бетлегеми» з с. Анталовці Ужгородського району, «Бетлегеми з с. Тур’я-Ремета» Перечинського району і колективу Перечинської гімназії. У номінації «Кращий колектив колядників» перше місце посів ансамбль «Словенка» дитячої школи мистецтв селища Середнє Ужгородського району, друге — ансамбль «Родина» з с. Тур’я-Ремета. У номінації «Кращий колектив, що постановив театралізовану різдвяну сценку словацькою мовою» перемогу здобули колектив   «Сторожницькі віншовники» ЗОШ І—ІІІ ст. с. Сторожниця Ужгородського району, колектив «Домінік» із с. Кольчино Мукачівського району і колектив ЗОШ № 4 м. Ужгорода; друге місце розділили колектив Великоберезнянської гімназії,  колектив   ЗОШ І—ІІІ ст. смт Середнє і колектив «Різдвяні зірочки» ЗОШ І—ІІ ст. с. Анталовці.

У програмі також брали участь гості зі Словаччини — фольклорні колективи «Поруб’ян» із с. Поруба під Вігорлатом і «Павловчане» із с. Павловце-над-Угом.

Фото надане організаторами.