Здійснюване офіційною Варшавою реформування системи судочинства знову стало предметом не лише пильної уваги, а й критики європейських структур.

Зокрема, в опублікованому 16 грудня у Страсбурзі звіті Групи держав у Раді Європи проти корупції (GRECO) щодо корупції в середовищі парламентаріїв, суддів і прокурорів, рівень виконання рекомендацій Польщею оцінено як «загалом незадовільний». Експерти Антикорупційної групи Ради Європи наголошують, що Варшава «не виконує рекомендацій ЄС щодо парламенту та органів юстиції»: з 22 рекомендацій для парламенту та органів юстиції запроваджено лише вісім.

Нагадаємо, що Європейська комісія ЄС звернулася до Суду ЄС зі скаргою на Польщу стосовно цілої низки аспектів вищезгаданої реформи, внаслідок чого стосовно Варшави було розпочато так зване дисциплінарне провадження згідно зі ст. 7.

У GRECO вказують на необхідність виконання Варшавою рішень, ухвалених щодо Польщі як члена ЄС, що стосуються органів правосуддя. Як приклад наводять ухвалені в 2017 році зміни щодо зниження пенсійного віку суддів, котрі, на думку опонентів, було введено для примусової відправки на пенсію чинних суддів вищого судового органу країни (Верховного суду), а також визначення в ручному режимі тих суддів, які можуть здійснювати правосуддя надалі, які Суд ЄС зобов’язав Варшаву скасувати як такі, що мають вплив на незалежність суддів.

Також у GRECO звертають увагу на низку дисциплінарних проваджень стосовно суддів, котрими, як вважають експерти, здійснюється тиск на тих, хто ухвалював політично небажані рішення або критикував судову реформу в країні. Польща до цього часу не змінила процедуру обрання членів Вищої ради правосуддя, яка, на думку експертів, є недостатньо незалежною від парламенту та уряду.

У звіті вказується і на те, що ситуація в парламенті не змінилась з 2014 року, коли був оприлюднений відповідний звіт ЄС, яким Польщі рекомендувалося запровадження більш прозорих відносин між парламентаріями та лобістами, а також опрацювання етичних правил, спрямованих на уникнення можливих конфліктів інтересів.

Отож Антикорупційна група Ради Європи звернулася до глави польської делегації з вимогою не пізніше 31 грудня 2020 року представити доповідь про «прогрес у реалізації» рекомендацій, які не було виконано.

Опозиційні польські ЗМІ поширили інформацію, що Європейська комісія візьметься за аналіз запропонованого (розміщеного минулого четверга на сайті Сейму РП) правлячою  партією «Право і справедливість» досить обширного проекту закону про внесення змін до законів про судоустрій та Верховний Суд, а також про адміністративні й військові суди та прокуратуру. В опозиційних колах цей проект вже назвали «репресивним», а пропоновані зміни такими, що, суперечать принципам, на яких базується ЄС, та, в разі ухвалення, перетворять суди «на керовану на відстані іграшку в руках людей ПіС».

Тим часом у ході прес-конференції після останнього саміту ЄС прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав представників польської Феміди не «вести до ситуації, що може призвести до хаосу в правовій системі». При цьому він наголосив, що в ході зустрічей з головою Єврокомісії взагалі не порушувалося питання правосуддя і реформи в цій сфері: «Попри інтерес до цієї теми, розмов щодо неї особливо вести не потрібно, тому що навіть в останньому рішенні Суду справедливості Європейського Союзу мало місце чітке підтвердження того, що реформа правосуддя належить до сфери повноважень країн-членів».