За даними російського агентства «Интерфакс-Запад», про відсутність угод на постачання сировини заявили два НПЗ — «Нафтан» у Новополоцьку Вітебської області та Мозирський нафтопереробний завод у Гомельській області, де відзначають, що поточні запаси нафтової сировини дозволять зберегти завантаження НПЗ на технологічно прийнятному рівні до середини січня. Зараз підприємства працюють зі зниженим завантаженням на залишках сировини, які були накопичені в грудні.

Нагадаємо, напередодні нового року Білорусь не змогла укласти контракти про умови поставки нафти з 1 січня 2020 року. Президент країни Олександр Лукашенко дав вказівку задіяти альтернативні шляхи її надходження, повідомляє БелТА. Як зазначається, йдеться про постачання нафти залізничним транспортом з портів балтійських країн, а також про використання для альтернативних поставок нафтопроводу «Дружба».

Цікаво, що конфліктна ситуація виникла на тлі постійних перемовин лідерів двох країн — Олександра Лукашенка та Володимира Путіна. Лише минулого місяця вони особисто зустрічалися двічі — 7 грудня у Сочі й 
20-го — в Санкт-Петербурзі. За інформацією ЗМІ, головною темою переговорів стало поглиблення співпраці в рамках Союзної держави. Білоруська опозиція заявляла, що мова може йти про підпорядкування Мінська Москві, аж до відмови Білорусі від суверенітету. Втім, як В. Путін, так і О. Лукашенко заперечують це. Водночас сторони нерідко обмінюються різкими заявами. Міністр економічного розвитку Росії Максим Орєшкін розповів, що фінальні домовленості щодо поглиблення інтеграції між Росією і Білоруссю блокують три групи питань — про податки, нафту і газ.

Для України російсько-білоруський нафтовий конфлікт може мати значні наслідки. Як пояснив у коментарі для «Голосу України» експерт з нафтової галузі, директор Expro Геннадій Кобаль, Білорусь — наш найбільший зовнішній постачальник нафтопродуктів, а за окремими видами палива залежність від північної сусідки сягає 40—60 відсотків. Також, за словами експерта, Білорусь — провідний постачальник в Україну автомобільного скрапленого газу. «Україні варто хвилюватися з кількох причин.

Перша, ми імпортуємо дуже багато нафтопродуктів Мозирського НПЗ, який працює на російській нафті. Якщо там виникнуть проблеми з сировиною й обсяги поставок в Україну зменшаться, то потрібно буде це якось компенсувати. Є небезпека, що зроблять це за рахунок прямих поставок з Росії», — зазначив Г. Кобаль.

Поки що вітчизняні мережі АЗС не відреагували на нафтовий конфлікт між Москвою та Мінськом.