Одинадцять громадян України, які «протягом січня—вересня 1991 року брали активну участь у захисті свободи та незалежності Литви, забезпечували безпеку та людське життя», з нагоди Дня захисників свободи 13 січня відзначено державною нагородою Литовської Республіки — пам’ятними медалями.  Відзнаки українцям вручив президент Литви Гітанас Науседа.

«У похмурі дні 1991 року ми переконалися, що в умовах смертельної небезпеки громадяни держави є її найсильнішою підтримкою. Це бар’єр, який не був подоланий військовою агресією», — сказав президент і наголосив: «Навіть перед лицем найбільшої небезпеки Литва не була самотня». «Ми дякуємо тим, хто поділяв небезпеку з нашими захисниками свободи, збирав та перевозив підтримку за межами Литви, а дехто, як наші українські друзі, навіть склали присягу перед Литовською Республікою», — зазначив Гітанас Науседа.

Посол України в Литві Володимир Яценківський також заявив: в історії двох народів достатньо свідчень того, що єдність є запорукою наших перемог.

Учора вдруге поспіль з нагоди річниці Січневих подій у Вільнюсі 1991 року Литва та Україна провели телевізійний марафон на підтримку військових, що борються за українську територіальну цілісність на сході країни. Під час благодійного концерту за допомогою дзвінка на короткий номер жителі обох країн могли пожертвувати кошти для Української армії.

Фото зі сторінки Посольства України в ЛР у Фейсбуку.