Раніше це була умовність, що тривала не більше кількох хвилин. Учора делегації одразу дев’яти держав стикнулися із проблемами підтвердження повноважень, серед них і російська, інформує «Європейська правда».

«Голос України» повідомляв, що члени української делегації ще до початку зимової сесії заявляли про те, що ініціюватимуть перегляд повноважень росіян. 

Так, член литовської делегації Емануеліс Зінгеріс виступив проти затвердження повноважень делегації РФ «зі змістовних підстав — через порушення Росією своїх зобов’язань», в тому числі через дії РФ в Україні і Грузії та через обрання депутатів у Криму. Ініціативу литовця підтримали 30 делегатів від щонайменше п’яти країн.

Окрім російської делегації, не вдалося автоматично затвердити повноваження депутатів ще восьми держав, передає зі Страсбурга «Європейська правда». Парламенти шести країн звинуватили в тому, що в їхніх делегаціях недопредставлені жінки. У більшості випадків йшлося про розбіжність у кілька відсотків між складом парламенту та складом національної делегації. Через це були оскаржені повноваження Швейцарії, Швеції, Португалії, Польщі, Північної Македонії та Сан-Маріно. Повноваження ще двох делегацій (Іспанії і Молдови) оскаржили через недопредставленість партій. Це найбільша одночасна кількість оскаржень в історії ПАРЄ.

На момент, коли верстався номер, ситуація із затвердженням повноважень цих делегацій залишалася нез’ясованою.

Водночас на початку засідання депутатам все ж вдалося обрати нового президента ПАРЄ. Ним став бельгійський сенатор Хендрік Дамс, який змінив на цій посаді швейцарку Ліліан Морі Паск’є, повідомляє Укрінформ.

Разом з тим представниця України Марія Мезенцева оскаржила автоматичне призначення Петра Толстого на посаду віце-президента ПАРЄ. Зазвичай віце-президентів затверджують автоматично, оскільки їх не обирають, а призначають за квотами національних делегацій. Росія, як держава з однією з найбільших делегацій, має свою квоту. Зупинити призначення можна лише окремим голосуванням. Чи вдасться українським делегатам не допустити заступника голови 

Держдуми РФ на трибуну сесійної зали ПАРЄ, на момент верстки номера теж було невідомо.

З важливих новин зі Страсбурга варто також відзначити, що від учора офіційно вступив в повноваження новий постійний представник України при Раді Європи — Борис Тарасюк.