У Європейському Союзі Болгарію вважають країною з найнижчими зарплатами й пенсіями. Багато родин у ці важкі часи виживають завдяки тому, що молодь виїжджає на заробітки до благополучніших країни ЄС і звідти надсилає батькам гроші на харчі та оплату дорогих комунальних послуг.

Болгарські «гастарбайтери», за даними Болгарського народного банку (БНБ), тільки з січня по квітень минулого року переслали рідним і близьким майже 400 мільйонів євро, що майже на сім мільйонів більше, ніж за аналогічний період 2018-го. І це тільки кошти, що надходять до країни офіційним шляхом. 

А скільки ще передаються за нагоди чи з рук у руки, для статистики залишається таємницею. Для порівняння: за той самий період прямі іноземні інвестиції становили лише 55 мільйонів євро. Це більш як на 10 мільйонів менше, ніж у попередньому році. Основними країнами, де болгарам вдається, як це здається декому, «гребти гроші лопатою», залишаються США, Німеччина, Іспанія, Італія і сусідня Греція. Коштів, зароблених там, вистачає на продукти й оплату «комуналки», погашення кредитів, лікування і навчання в місцевих вузах. А деякі навіть починають свій малий бізнес, відкриваючи швейні майстерні чи крамнички.

І незважаючи на те, що багато хто скаржиться на низькі доходи й пенсії, у країні зростає кількість мільйонерів. Як повідомив БНБ, за останні три місяці минулого року кількість рахунків у банках країни із сумою в понад мільйон левів збільшилася на 60. Це є рекордом зростанням. Болгарські ЗМІ, повідомляючи про це, зазначають, що вперше кількість офіційних мільйонерів у країні перевищила 1000 осіб. А точніше — наприкінці минулого року з’ясувалося, що в 1029 людей на рахунках у болгарських банках зберігається понад мільйон левів. Загалом за рік кількість мільйонних рахунків зросла на 117, що на 12,8% вище, ніж у 2018-му. Загальна сума коштів на них перевищує 2,5 мільярда левів (1,25 мільярда євро). За рік загальна сума внесків фізичних осіб збільшилася на 260 мільйонів левів (130 мільйонів євро), або на 11,6%.