Двох турецьких солдатів було вбито й ще п’ятеро поранено внаслідок авіаударів урядових військ Сирії. У цьому повідомленні особливо наголошується, що вогнем у відповідь турецької артилерії було знищено п’ять танків, два бронетранспортери, дві вантажівки, одну гаубицю, понад 50 сирійських військово-службовців.

Нові сутички в Ідлібі сталися після чергового попередження президента Туреччини про швидкий наступ турецької армії на позиції підрозділів сирійської урядової армії, яких підтримує російська авіація.

Із заявою щодо цього інциденту виступило й міністерство оборони Росії. У ній провина за загибель солдатів  двох сторін покладається на Туреччину. Кремль обвинуватив Анкару в тому, що вона надає артилерійську підтримку бойовикам з поміркованої сирійської опозиції, які борються із сирійськими урядовими силами.

Міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар в інтерв’ю телеканалу CNN Turk заявив, що в світлі останніх подій в Ідлібі головною метою Туреччини залишається дотримання силами режиму Башара Асада домовленості про припинення вогню. «У нас немає ні намірів, ні мети протистояння з Росією. Про це не йдеться. Ми докладаємо й продовжимо докладати всіх зусиль, щоб цього не відбулося. Для нас головне питання полягає в тому, щоб режим (Башара Асада. — Ред.) дотримувався перемир’я», — зазначив міністр. За його словами, дамаський режим таврує і знищує всіх, хто виступає проти нього. «Вони вбивають усіх без розбору, нападаючи із землі й з повітря, не гребуючи використанням касетних бомб», — наголосив Хулусі Акар.

У зв’язку із цим Анкара, як повідомляють турецькі ЗМІ, звернулася із проханням до США про термінову поставку двох зенітно-ракетних комплексів Patriot для стримування сирійських військ, підтримуваних Росією з повітря. Їх розгортання на південному кордоні Туреччини «дозволить їй карати будь-які атаки сирійських військ, підтримуваних Росією з повітря». 

Постійний представник Туреччини в ООН Ферідун Синірліоглу зазначив, що повітряні й наземні операції сил режиму Асада в Сирії, проведені під приводом боротьби з тероризмом, тривають. Через це гуманітарна ситуація в Ідлібі набуває трагічного характеру. За його словами, за останні два місяці майже мільйон осіб залишилися без даху над головою, а в Сирії зараз спостерігається найбільше за дев’ять років війни переселення людей. «Дамаск чинить геноцид. Тільки з грудня 2019 року і донині режим Башара Асада вбив більш як 2000 людей. Це є воєнним злочином і злочином проти людства», — заявив представник Туреччини. 

До речі

Президент Франції Еммануель Макрон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель зателефонували президенту РФ Володимиру Путіну і «закликали до негайного припинення воєнних дій» в Сирії, повідомляє прес-служба Єлисейського палацу. Макрон і Меркель попросили причетні сторони не блокувати доступ гуманітарної допомоги цивільному населенню. Лідери заявили про готовність негайно зустрітися з президентом Путіним і президентом Ердоганом, «щоб знайти політичне розв’язання кризи».