Канцлер Німеччини Ангела Меркель, котра обіймає найвищу посаду країни, перебуває на ній уже 16 років. Але нині переважно більша частка громадян ФРН не бажає, аби вона на ній залишалася і надалі.

Навіть за ситуації, що після відмови голови правлячої Християнсько-демократичної партії (ХДС) Аннегрет Крамп-Керренбауер і очолювати свою політичну силу, і від наміру бути кандидатом на посаду канцлера, ці вакансії поки що вільні. Але мало хто хоче, щоб канцлером знову обрали Меркель. Про це свідчать результати опитування громадської думки, проведені агенцією YouGov. Згідно з ними, лише кожен п’ятий німець (21%) хотів би, щоб головним кандидатом на посаду канцлера від ХДС знову була Ангела Меркель, але 64% не бажають цього.

Водночас німці не хочуть і дочасних виборів. Практично кожен другий (49%) бажає, щоб велика коаліція у складі християнських і соціальних демократів та Соціал-демократичної партії Німеччини продовжувала роботу під керівництвом Меркель до чергових виборів у Бундестаг, котрі відбудуться 2021 року. І тільки 35% підтримують ідею дочасних виборів.

Сама Меркель ще в жовтні 2018 року, коли залишала посаду глави ХДС, заявила про те, що на наступних виборах вона не висуватиме своєї кандидатури на пост канцлера. Після неї партію очолила Аннегрет Крамп-Карренбауер, яка невдовзі теж відмовилася боротися за цю посаду.

Берлін.