Відомо, що ці особи відвідували масові заходи — кінофестиваль, карнавал та конгрес, одна пацієнтка працювала в дитячому садочку. А ще велика група — 300 учасників карнавалу, що відбувався в окрузі Хайнсберг (земля Північний Рейн-Вестфалія), перебувають у зоні ризику, оскільки тут виявлено кілька осіб, котрі заразилися вірусом. Тому учасники карнавалу мають упродовж двох тижнів залишатися удома на карантині. Втім, медики радять усім уникати місць масових скупчень, залишатися удома, якщо є така можливість.

Міністр охорони здоров’я Єнс Шпан уже заявив: «Надія на те, що коронавірус обійде нас стороною, не збудеться. Німеччина перебуває на порозі епідемії». Також федеральний уряд повідомляє про «нову ситуацію»: влада готується до можливого збільшення кількості інфікованих. «Зараз усі заходи будуть спрямовані на те, щоб розірвати ланцюжок зараження, — ідеться в офіційній заяві уряду. — Ми сподіваємося на краще, але готуємося до гіршого».

Представники німецької економіки теж занепокоєні «валом» вірусу. Вони вважають, що фінансові втрати у зв’язку з ним неминучі. Торговельно-промислова палата ФРН закликала німецькі фірми готуватись до епідемії: за прикладом Китаю, де тільки можливо, перейти на режим роботи вдома. Експерти вважають, що в Німеччині це теж можливо.

Тим часом пересічні громадяни діють за давнім правилом, спільним, мабуть, для усіх народів, не залежно від того, де саме вони мешкають: порятунок потопельників — справа рук самих потопельників. Готуючись до можливої епідемії коронавірусу, німці почали масово запасатися продуктами харчування.

Найпопулярніші за доступними цінами мережі супермаркетів Lidl та Aldi-Sud повідомляють, що за останні кілька днів споживачі здійснили рекордну кількість покупок, а продажі в деяких філіалах зросли у кілька разів.

Особливо затребувані продукти харчування з тривалим терміном зберігання та гігієнічні товари: консерви, пластівці, макаронні вироби, туалетний папір, дезінфікуючі засоби. Втім, керівники цих мереж запевнюють, що дефіциту не буде, адже зі зростанням попиту збільшуватиметься і асортимент товарів.

І хоча поки що з товарами все спокійно, однак німці занепокоєні: чи не загрожує Німеччині продуктовий хаос в умовах епідемії? Влада запевнює, що — ні, такого не буде. Адже в країні функціонує величезна кількість торговельних мереж: якщо одна не в змозі забезпечити продуктами харчування населення, то це зробить інша. А в екстреній ситуації на неї негайно буде відреаговано збільшенням поставок у найкоротші терміни.

Берлін.