«Віримо, що це перший крок до встановлення справедливості та притягнення до відповідальності всіх, причетних до загибелі 298 невинних осіб, 193 з яких — громадяни Нідерландів, — йдеться у заяві МЗС України. — Нідерландські прокурори представлятимуть позицію обвинувачення у цій справі, яка базується на матеріалах спільної слідчої групи у складі представників правоохоронних органів Королівства Нідерланди, Австралії, Бельгії, Малайзії та України. У судових засіданнях як спостерігачі братимуть участь представники Офісу Генеральної прокуратури, СБУ та МЗС України».

У перший день слухань жоден зі звинувачуваних (а це — громадяни РФ Сергій Дубинський, Ігор Гіркін та Олег Пулатов, а також громадянин України Леонід Харченко) до суду не прибув. Інтереси Олега Пулатова представляв нідерландський адвокат Баудевейн ван Ейк, який намагався перенести відповідальність за збиття літака, заявивши, що частиною судового розгляду мала стати Україна, яка не закрила повітряний простір над Донбасом. Натомість сторона обвинувачення заявила, що питання «відповідальності України за те, що повітряний простір над Донбасом влітку 2014 роки не було закрито», розглядатися не буде, інформує DW. Слідство зосередиться на підозрюваних, що безпосередньо причетні до збиття літака, і є вірогідність, що буде відкрито справу стосовно інших осіб, зокрема ватажка бойовиків «ДНР» Ігоря Безлера. Окрім того прокурор Вард Фердінандуссе заявив, що «в Україні необхідно провести деякі  розслідування». «Розслідування ролі Володимира Цемаха не зайшло досить далеко, тому що Російська Федерація зажадала його видачі», — цитує прокурора «Новое время».

Під час прес-конференції, що відбулася по завершенні першого судового дня, представниця прокуратури Нідерландів Дігна ван Буцелар заявила, що максимальним покаранням, яке може бути винесене підозрюваним у справі про збитий Boeing 777, є довічне позбавлення волі. За її словами, не можна відкидати вірогідність того, що слухання по справі затягнуться до весни 2021 року.

Учора судові слухання продовжилися.