Познайомилися дві мешканки чорногорської столиці Подгориці Оксана Кияшко та Ірина Дроздова (на знімку) торік у лютому. Філолог Ірина переїхала до Чорногорії і шукала українців для спілкування. В Оксани на той час вже був восьмирічній досвід життя у балканські країні і певне коло знайомих серед нашої діаспори. У молодих активних українок виникла ідея організувати регулярне спілкування співвітчизників. Форму підказала практика: традиційно в Чорногорії спілкуються за філіжанкою «кафи», тож назва проекту знайшлася сама собою — «Українська кава».

Першу каву широким колом пили вже через два тижні. «Зібралися у ресторані, але з дому принесли своє, українське: хтось насмажив дерунів, у когось з такої нагоди знайшлося дефіцитне у Чорногорії сало», — ділиться Оксана. Перший досвід «кави» був настільки успішний, що, не відходячи від столу, домовились про наступну. Наближалися Шевченківські дні, тому й дата, й тема зустрічі були очевидні — вирішили говорити про Кобзаря.

Далі кожна «Українська кава» ставала тематичною: Львів, українське дитинство, музика, День Незалежності, екосистема річки Дніпро і різноманітні екологічні питання, подарунки від Святого Миколая слухняним діткам — учням чорногорсько-української школи, новорічні традиції, різдвяні колядки…

Про «Українську каву» одразу ж дізналися в Посольстві України в Чорногорії, і тепер практично кожна зустріч співвітчизників відбувається «з дипломатичним супроводом».
Ось і на святкування першої річниці проекту завітав і приніс подарунки співробітник нашої амбасади Михайло Шматов.

Проект набув такої популярності, що навіть на святкуванні його першої річниці всі присутні після привітальних слів починали говорити про плани на майбутнє. З огляду на те, що «Українською кавою» опікуються жінки, то й плани проекту на майбутнє мають відверто гендерний (це приватне враження кореспондента. — Ред.) ухил.

«На найближчих «кавах» будемо слухати історії українсько-чорногорських шлюбів, — розказує Оксана Кияшко, — організуємо майстер-клас з української вишивки. Надалі будемо намагатися розповсюдити традицію «збиратися на каву» серед українців у Барі, Будві, Херцег-Нові».

На весну заплановано об’єднати зусилля українців зі всієї Чорногорії для створення скверу.

Подгориця — Будва.


Фото надано автором.