Днями міністр фінансів США Стівен Мнучін представив пакет заходів з підтримки економіки, обсяг якого може досягти 1 трлн доларів.

Це істотно перевищить програму стимулюючих заходів, введену американською владою в розпал фінансової кризи в 2008 році, обсяг якої становив 787 млрд доларів, пише The Wall Street Journal.

Крім того, влада США пішла на безпрецедентний крок, щоб підтримати громадян в умовах кризи, викликаної поширенням коронавірусу. Мнучін оголосив, що президент США Дональд Трамп схвалив введення відстрочки за податковими виплатами для мільйонів американців на 90 днів. Податкові канікули торкнуться доходу приватних осіб на суму до 1 млн доларів і доходу компаній на суму до 10 млн доларів.

Також, за словами міністра, американська влада планує здійснювати прямі виплати громадянам, що опинилися під ударом через коронавірус. В цілому на ці потреби може бути спрямовано 250 млрд доларів.

Ці виплати можуть замінити ідею про зниження податку на заробітну плату, що раніше обговорювалася урядом США і законодавцями. «Ми хочемо бути впевнені, що американці швидко отримають гроші, а власники малого бізнесу матимуть доступ до фінансування», — заявив Стівен Мнучін в ході брифінгу в Білому домі.

Тим часом Федеральна резервна система повідомила, що запустить кредитний механізм для підтримки ринку короткострокового комерційного боргу, розраховуючи запобігти посиленню проблем з фінансуванням компаній в умовах поширення коронавірусу. Схожий механізм Федрезерв використовував в період фінансової кризи 2008 року.

На тлі цих новин основні американські фондові індекси виросли на 5—6% за підсумками торгів 17 березня.