Її лідер Іса Мустафа давно конфліктував з Курті з багатьох питань.

Їхні розбіжності поглибилися на тлі епідемії коронавірусу й вимоги США скасувати стовідсоткові мита на ввезення товарів із Сербії та Боснії і Герцеговини.

Представники Демократичної ліги спочатку вийшли з коаліції, а потім вирішили змістити й Курті з посади. Вотум недовіри вони обґрунтували тим, що його уряд помітно погіршив відносини з основним спонсором і партнером Приштини — США — через небажання дослухатися до поради Вашингтона про повне скасування мит. Останньою краплею стало звільнення їхнього представника Агіма Веліу з посади міністра внутрішніх справ за те, що той підтримав пропозицію Іси Мустафи про запровадження надзвичайного стану в країні.

У середу понад 11 годин на екстреному засіданні парламенту Косово тривали запеклі дебати щодо вотуму недовіри. Курті висловив категоричну незгоду з обвинуваченнями Демократичної ліги. Справжньою причиною відставки він назвав те, що уряд став перешкодою для виконання нібито існуючої таємної угоди між президентами Косово й Сербії «про обмін територіями». Але пояснення не переконали депутатів. Пропозиція про оголошення вотуму недовіри набрала 82 голоси, 32 депутати були «проти» і один утримався.