Голова Народних зборів Болгарії Цвета Караянчева оголосила в четвер про те, що парламент припиняє роботу на час дії в країні надзвичайного стану. За її словами, таке рішення було ухвалено на засіданні представників усіх парламентських фракцій, за винятком Болгарської соціалістичної партії (БСП). «Сьогодні ми об’єдналися в думці, що Народні збори мають засідати тільки для вжиття термінових заходів, а парламентський контроль повинен перейти на письмовий режим», — заявила Цвета Караянчева.

«Ми ухвалили найважливіші закони для роботи під час кризи. Але й ми можемо заразитися. Вірус не запитуватиме: депутат ти чи ні. Якщо один депутат заразиться, то ми всі автоматично потрапимо під карантин. Якщо всі депутати будуть на 14-денному карантині, то це означає автоматичне блокування роботи парламенту. Тим більше, що ми грубо порушуємо розпорядження міністра охорони здоров’я, бо перебуваємо в закритому приміщенні й між нами немає відстані в необхідні два метри. А відключити вентиляцію будівлі, як це рекомендує оперативний штаб, не можна», — пояснила болгарам рішення парламенту його голова.

«Практично неможливо після кожного депутата чистити ручки дверей. Ви готові почуватися винним за зараження своїх рідних, випадкової людини чи журналістів? Я не говорю про цілковите закриття парламенту. Пропоную проводити засідання тільки за необхідності для прийняття термінових рішень», — додала вона.

Один із лідерів Болгарської соціалістичної партії заявив, що цей склад парламенту потрібно скликати тільки ще один раз, щоб проголосувати за відставку уряду. І запевнив, що депутати від БСП знайдуть спосіб протистояти припиненню роботи парламенту. Ця заява стала приводом для глузування колег і людей — невже соціалісти вже мають імунітет до коронавірусу?