У Греції вже оголошене: віруючі не будуть допущені в храми для участі у службах, а всі магістралі перекриє поліція, щоб не допустити поїздок людей з міст у села, де зазвичай відзначають Великдень великими компаніями.

Таке рішення прийняла і влада Північної Македонії. Міністр охорони здоров'я Венко Філіпче попередив, що 19 квітня в країні діятиме заборона на вихід з дому з 16-00 до 5-00 в робочі дні, а також з 16-00 кожної п'ятниці до 5-00 понеділка. Цей обмежувальний захід стосується найближчої Вербної неділі, Страсного тижня й Великодніх свят. "Нам усім потрібно витримати. Знаю, що наближаються релігійні свята. Але це період, коли всі ми повинні суворо виконувати заборонні заходи, щоб зберегти особисте й суспільне здоров'я", – повідомив міністр на прес-конференції в Скоп'є.

А ось у сусідній Болгарії уряд вирішив не забороняти віруючим відвідувати храми у Страсний тиждень і на Великдень. Про це було повідомлено на позачерговій прес-конференції за участю прем'єр-міністра, начальника Національного оперативного штабу, міністрів охорони здоров'я та внутрішніх справ, а також представника Святого синоду Болгарської православної церкви (БПЦ) Ловечського митрополита Гавриїла. "У нас храми залишаються відкритими. Я не можу сказати людям: "Не ходіть до церкви". Ми, штаб і уряд, можемо закликати йти до церкви тільки нужденних, тільки тих, хто по-справжньому потребує віри, для кого вона сильніша за страх заразитися коронавірусом. Я переживу докори й покарання, якщо ми з митрополитами й патріархом були не праві у прийнятті такого рішення", – заявив прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов.

"Без Священної літургії християнин не може, її не можна провести в парку або на вулиці. Тому церкви працюватимуть, звершувати літургії, і дзвони продовжать дзвонити. Але всім відвідувачам у церквах будуть безплатно роздавати захисні маски, використовуватимуть дезінфектанти, а поліція й церковні службовці будуть суворо стежити за дотриманням дистанції між парафіянами", – проінформував представник Священного синоду БПЦ.

Митрополит Гавриїл додав: "Хто захоче, той і прийде до церкви, ми нікого насильно не змушуємо". Він пояснив, що в історії було багато випадків, коли страшні епідемії було припинено з Божою допомогою. "Наша відповідальність величезна, не думайте, що ми так поводимося, тому що ми безвідповідальні. Ми робимо все можливе, щоб Господь зробив усе для припинення цієї пандемії", – заявив митрополит Гавриїл.

Журналісти поставили прем'єр-міністру питання: "Чи піде він на Великдень до церкви?". Бойко Борисов, не замислюючись, відповів: "Ні!". І пояснив, що хоче цим дати приклад тим, хто відвідує церкву лише у великі свята, і не піддавати інших людей ризику.

Заради справедливості слід зазначити, що в Північній Македонії, яка за територією й кількістю жителів набагато менша, ніж Болгарія, становище з поширенням коронавірусу дуже тривожне. На 9 квітня тут зареєстровано 663 заражених вірусом і 30 загиблих.

А в Болгарії на 10 квітня загальна кількість заражених досягла 624 людей, а померли від коронавірусу 24 людину. Якщо в сусідній країні лікарям удалося вилікувати 37 пацієнтів, то в Болгарії їх налічується 54. З них 35 чоловіків і 19 жінок, а середній вік тих, хто поборов хворобу, становить 47 років. Середній вік тих, хто помер, дорівнює 65 рокам.