Він вимагає скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Російська окупаційна адміністрація заборонила його на тимчасово окупованій території України – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь – чотири роки тому. Питання невиконання Росією Наказу буде на порядку денному Міжнародного Суду ООН вже під час розгляду справи по суті.

У зв'язку з цим МЗС України закликає світову спільноту продовжувати чинити тиск щодо Росії та посилювати санкції з метою забезпечення виконання Наказу МС ООН та припинення утисків кримськотатарської спільноти в Криму.

"Заборона вищого представницько-виконавчого органу кримських татар окупаційною владою стала черговим свідченням грубого порушення міжнародного гуманітарного права і прав людини, виявом расової дискримінації, елементом масштабної кампанії залякувань і переслідувань незгодних з окупацією півострова та фіктивними результатами так званого "референдуму" від 16 березня 2014 року, організованого фактично під дулами автоматів окупаційних військ і визнаного незаконним світовим співтовариством", – йдеться в заяві МЗС України.

"На сьогодні у рамках триваючих репресій проти незгодних майже 120 громадян України, більшість з яких є кримськими татарами, незаконно утримуються або засуджені Росією з політичних мотивів на території РФ та тимчасово окупованого Криму. Протягом останніх півроку окупаційна адміністрація виносить масові попередження про неприпустимість порушення "закону про мітинги та зібрання" членам Меджлісу кримськотатарського народу, активістам кримськотатарского національного руху, зокрема Еміне Авамілевій, Абдурешиту Джеппарову та іншим активістам.

Забороною Меджлісу Росія порушила фундаментальні норми права, включаючи Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Конвенцію Ради Європи про захист прав людини і основоположних свобод, а також право корінного народу України, Криму на представництво і самоврядування, яке надається Декларацією про права корінних народів ООН, ухваленою 13 вересня 2007 року", – наголошує Міністрество закордонних справ України.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав обговорити ситуацію із дотриманням прав людини в окупованому Криму під час планованої відеозустрічі міністрів закордонних справ країн – членів "нормандської четвірки".

"Заборона Меджлісу – вищого представницько-виконавчого органу кримськотатарського народу – є однією із злочинних дій Москви, спрямованих на придушення волі і єдності корінного народу Криму, який відкрито виступив проти російського вторгнення до Криму та протидіє спробам його анексії, які тривають", – написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Заборона Меджлісу кримськотатарського народу продемонструвала відверте нехтування та порушення державою-окупантом фундаментальних норм міжнародного права, включно з Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Конвенцією Ради Європи про захист прав людини і основоположних свобод, Декларацією ООН про права корінних народів. Заборона Меджлісу кримськотатарського народу триває, а його члени в тимчасово окупованому Криму зазнають переслідувань", – заявив Рефат Чубаров.

"В умовах репресій, що посилюються по відношенню до кримських татар і етнічних українців у тимчасово окупованому Росією Криму, категоричних відмов російських окупантів у звільненні кримських політв'язнів, а також ультимативних тверджень офіційних представників Російської Федерації про те, що, мовляв, "питання щодо належності Криму закрито", закликаємо учасників відеоконференції "нормандського формату" на рівні міністрів, запланованої на 30 квітня 2020 року, обговорити ситуацію з правами людини і становищем кримськотатарського народу в тимчасово окупованому Криму", – наголосив Голова Меджлісу кримськотатарського народу і закликав міжнародне співтовариство до подальшого посилення санкцій щодо Росії аж до відновлення державного суверенітету України над Кримом і прилеглими до нього водами Чорного й Азовського морів.