У столиці Албанії вже кілька днів не вщухають протести й заворушення, пов’язані зі знесенням у Тирані будівлі Національного театру країни.

Це питання вирішувалося вже кілька років, і весь цей час театральна громадськість країни й жителі Тирани намагалися переконати уряд і міську владу, що знесення будівлі, яка є частиною культурної спадщини Албанії, — божевілля. Діячі культури пропонували відремонтувати її і готові були розпочати збір коштів. Але, як повідомляють албанські опозиційні видання, прем’єр-міністр Еді Рама не виніс це питання на обговорення громадськості й ухвалив одноособове рішення, яке підтримала мерія столиці: театр слід знести. Мовляв, це скарбниці обійдеться дешевше, ніж ремонт чи реставраційні роботи.

Ліпшого часу, ніж період пандемії, щоб знести будівлю у центрі столиці, не було. Міська влада скористалася тим, що по всій країні було оголошено суворі заходи карантину, і призначила знесення будівлі Національного театру рано-вранці 17 травня. Майже вся трупа зібралася в ній, щоб захистити театр від знищення. Але артистів буквально викинули з будівлі, і о 4.30 ранку вона перетворилася на руїни.

На світанку десятки артистів і простих громадян вийшли на головну площу Тирани з протестом проти дій Еді Рама та міської влади. Поліція зажадала від організаторів акції припинити незаконний масовий мітинг у період пандемії. Але роздратування, що накопичилося у людей під час карантину, вилилося в масові сутички з поліцією, які тривали понад 12 годин і продовжилися в понеділок. Протестувальників підтримали президент Ілір Мета, представники опозиції, інтелігенції, пересічні громадяни.

Відреагували на знесення театру й за кордоном. Один із лідерів Християнського демократичного союзу Німеччини Йоганн Вандефул заявив, що знесення Національного театру в Тирані може зашкодити початку переговорів про приєднання Албанії до ЄС.