Підставою до дискусії став звіт, підготовлений головою комітету, іспанським євродепутатом із фракції Прогресивний альянс соціалістів і демократів (СіД) Хуаном Фернандо Лопесом Аґіларом. У документі, викладеному на 20 сторінках, стверджується, що «ситуація у сфері верховенства права в Польщі не лише не вирішена, а значно погіршилася після застосування процедури згідно зі статтею 7». Тому, на думку автора звіту, Єврокомісія і Рада ЄС «повинні застосувати рішучі заходи».

Серед інших сфер, ситуація в яких є предметом розгляду у звіті, слід згадати також питання функціонування нової Вищої ради правосуддя, Конституційного суду, нових палат Верховного суду, а також системи дисциплінування суддів, виборчого законодавства і організації виборів, свободи зборів, статусу генерального прокурора. В документі критично оцінюється ситуація навколо права на аборти, мови ненависті, дискримінації у публічній сфері та нетолерантної поведінки стосовно, зокрема, представників ЛГБТ.

Перед початком дебатів євродепутати заслухали оцінку голови Європейської асоціації суддів Хосе Ігреха Матоса, який підкреслив, що його організація, як і багато інших суддівських організацій в ЄС, занепокоєна погіршенням ситуації у сфері правосуддя в Польщі, котра ігнорує постанови Європейського суду справедливості (ЄСС). Тож звернувся до європейських політиків, аби ті «здійснили конкретні кроки на захист верховенства права в Польщі».

Представниця Польської асоціації суддів «Юстиція» Йоанна Гетнарович-Сікора висловила повну згоду із звітом Х. Аґілара щодо стану правосуддя в її країні.

В ході дискусії переважали критичні оцінки дій офіційної Варшави. Нідерландська євродепутатка Софі ін’т Велд (фракція Альянс лібералів і демократів за Європу) наголосила, що в ЄП це питання обговорюють уже майже чотири роки і, як їй видається, польський уряд взагалі цим не переймається. «Не можна бути поза правовими рамками ЄС і бути членом ЄС, користуючись всіма можливостями, зокрема фінансовими», — констатувала політик.

Запровадити санкції до урядів, котрі не дотримуються європейських цінностей, закликала Сильвія Спурек (фракція СіД).

На захист Варшави виступив євродепутат від правлячої в Польщі партії «Право і справедливість» Патрик Які (фракція ЄП «Європейські консерватори та реформісти»), котрий оцінив представлений звіт як «вкрай непрофесійний і з багатьма помилками».

Єдиним закордонним євродепутатом, який виступив на захист офіційної Варшави, був Ніколя Бе (з французького «Народного фронту»), який підкреслив, що можна бути критичним щодо певних елементів системи правосуддя в Польщі, але останнє слово має народ — поляки голосували, тож національне законодавство має виконуватися».

Тим часом 9 червня в Європейському суді справедливості призначено чергові слухання у справі верховенства права в Польщі.