За запуском космічного корабля Crew Dragon, який доставив астронавтів Дугласа Херлі та Роберта Бенкена на Міжнародну космічну станцію, з особливою цікавістю спостерігали у Житомирі. Адже важливу роль у космічній пригоді SpaceX відіграє наш земляк Олексій Пахунов (на знімку), який працює в компанії Ілона Маска старшим розробником програмного забезпечення у групі Flight Software.

Олексій народився у Житомирі, а вищу освіту здобув у хмельницькому Технологічному університеті Поділля (нині — Хмельницький національний університет) за спеціальністю «Комп’ютерні системи та мережі». Перш ніж потрапити на роботу до SpaceX, він встиг попрацювати у Microsoft та Google, але саме на теперішньому місці роботи йому вдалося поєднати два своїх головних хобі: програмування і космос.

Команда Олексія пише код для ракет і наземної інфраструктури компанії. У минулому українець був відповідальний за успішну посадку Falcon 9 у 2015 році, а 6 лютого 2018-го під час запуску ракети-носія надважкого класу Falcon Heavy сидів в першому ряду Центру управління польотом. Коментуючи успішний запуск Crew Dragon у своєму блозі, Олексій зауважив: «Наступна зупинка — Starship?», посилаючись на систему космічного запуску багаторазового використання, що розробляється SpaceX для транспортування людей на Марс і повернення їх на Землю. Можливо, наш земляк у майбутньому допоможе людині колонізувати червону планету?

Фото з відкритих джерел.