До цього списку включено 29 країн, які входять до Євросоюзу, а також Сербію і Північну Македонію. У ньому поки що немає Іспанії, Італії, Мальти. Також не прийматимуть туристів із Росії, Туреччини, України, Білорусі та Великої Британії.

На сайті міністерства туризму Болгарії, де розміщено повний список країн, на відпочивальників із яких уже чекають чорноморські курорти, наголошується, що при в’їзді в туристів не вимагатимуть медичних довідок про стан здоров’я і відсутність COVID-19. Але чемно попросять заповнити декларацію про те, що вони знайомі з епідемічною обстановкою у Болгарії, знають про можливий ризик зараження коронавірусом і зобов’язуються суворо дотримуватися запроваджених у країні протиепідемічних заходів. Тобто, носити маски в громадських місцях, у тому числі й у міському транспорті, дотримуватися вимог соціальної дистанції. У більшості готелів гостям також запропонують підписати документ, що їх адміністрація не несе відповідальності за зараження коронавірусом і не братиме на себе видатки на лікування.

У повідомленні зазначено, якщо до Болгарії прибудуть громадяни Росії, Туреччини, України, Білорусі, котрі постійно проживають в інших країнах Європи, їм все-таки доведеться пройти двотижневий карантин.

Поки що до Болгарії приїжджають з-за кордону лише «моржі» — в останні дні травня та перші дні червня температура повітря не піднімається тут вище 20 градусів, а морської води — вище 15. У Софії багатьом довелося вмикати кондиціонери для опалення квартир, бо до ранку температура за вікнами падала до 7 градусів, а в горах, на висоті понад 2000 метрів, випав сніг. Щоправда, синоптики прогнозують, що вже з четверга очікується різке потепління і повітря прогріється до 30—33 градусів.