Чотири роки тому, коли ФРН охопила міграційна криза й коли їй потрібні були чималі фінанси на утримання прибульців, своє упевнене слово сказала канцлер Ангела Меркель: «Ми впораємося!»

Нині країні знову необхідні мільярди євро — для пом’якшення економічних наслідків пандемії коронавірусу. І в багатьох — не тільки політиків, а й у пересічних громадян знову виникає запитання: «Чи впораємося цього разу?»

Адже за перші три місяці після початку карантину додаткові кошти, спрямовані на подолання пандемії, за повідомленням німецького Інституту економіки (IW), становлять 192,9 млрд євро. А краю витратам поки що не видно, тож сумніви цілком закономірні.

Тим часом уряд поки що не в змозі визначити шляхи подолання кризи. Принаймні на засіданні представників партій, котрі входять до складу великої коаліції ХДС, ХСС, СДПН, йому не вдалося домовитися про те, в який спосіб відновлювати економіку Німеччини. Тож переговори політиків правлячої коаліції тривають.

Утім, уже відомо, про що домовитися вдалося: сім’ї, компанії, працівники підприємств, котрі постраждали внаслідок пандемії, а також муніципалітети можуть розраховувати на фінансову допомогу держави. Щоправда, суму доплат ще не встановили. Камінь спотикання, зокрема, — допомога сім’ям. Соціал-демократи вимагають, щоб уряд сплачував батькам по 300 євро на одну дитину. Колеги по коаліції і не проти б, але кажуть, що гроші на виплати ще слід порахувати. Для цього найближчими місяцями мають розподілити мільярди: сім’ям, компаніям, громадам. Але вже нині експерти вважають, що це буде найпотужніша програма економічного стимулювання, котру будь-коли знала Німеччина.

Берлін.