Цього тижня в судовому комплексі «Схіпхол», розташованому під Гаагою, почалася друга сесія слухання у справі МН17. Засідання триватимуть по 3 липня. У зв’язку з поширенням коронавірусу кількість людей, яким дозволено перебувати в суді, обмежили. Однак для тих, хто бажає стежити за судовим процесом, організували пряму трансляцію з перекладом на англійську мову.

Учора в судовій залі були присутні судді, нідерландські прокурори, адвокати та родичі загиблих, а також адвокати одного з підозрюваних — підполковника-спецпризначенця ГРУ РФ Олега Пулатова, який виявив бажання брати участь у судовому процесі у справі МН17. Інтереси Пулатова представляють адвокати Сабіна тен Дуссхате та Баудевейн ван Ейк з нідерландської юридичної фірми Sjоcrona Van Stigt, повідомляє Укрінформ.

Першого дня виступала сторона обвинувачення і вчергове наголосила, що має докази перебування «Бука» на території, підконтрольній підтримуваним Росією силам. Також суду розповіли про труднощі, пов’язані зі збором цих доказів. Окрім того, стало відомо, що Сполучені Штати надали на запит Нідерландів  меморандум з описом і технічною інформацією засекречених знімків, на яких зафіксовано запуск ракети по літаку. Цю інформацію також долучили до справи.

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», який виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпур, збив зенітно-ракетний комплекс «Бук» (який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО російських збройних сил, дислокованій у Курську) над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. 298 людей (з яких дві третини — громадяни Нідерландів), що були на борту, загинули.

Крім Пулатова, обвинувачення у причетності до транспортування та бойового застосування «Бука» висунуто колишньому офіцеру ФСБ, який на час збиття «Боїнга» був так званим міністром оборони «ДНР» Ігорю Гіркіну, відставному полковнику ГРУ Сергію Дубінському, який на період трагедії називав себе генерал-майором і входив до угруповання «ДНР», та Леоніду Харченку (єдиний громадянин України), який тоді перебував на службі у військовому угрупованні «ДНР» і підпорядковувався Дубінському.

Керівник слідчої групи Дігна ван Бутзелар запевнила під час брифінгу 8 червня, що розслідування триватиме, поки не встановлять всіх відповідальних. «Ми хочемо знайти правду, ми хочемо, щоб було зрозуміло, хто відповідальний за те, що сталося, і ми робимо це крок за кроком», — заявила вона.

Раніше заступник міністра закордонних справ Євген Єнін заявив в інтерв’ю «Радіо Свобода», що мета України — «притягнення Російської Федерації та її вищого керівництва до відповідальності за факти порушення міжнародного права, за анексію Криму, за втручання військових на Донбасі, в тому числі збиття малайзійського «Боїнга»… Ми бачимо, що поступово кільце навколо Росії стискається».