Пандемія коронавірусу та карантинні заходи, запроваджені для її стримування, стали різким і масштабним шоком для світової економіки, зануривши її в глибоку рецесію. Про це йдеться в огляді Світового банку «Перспективи світової економіки», передає «Інтерфакс».

Згідно з прогнозом СБ, світовий ВВП скоротиться на 5,2 відсотка в 2020-му. В січневому прогнозі СБ прогнозував зростання світової економіки на 2,5 відсотка в поточному році. Таким чином, в червні прогноз був погіршений на 7,7 процентного пункту.

Падіння світової економіки на 5,2 відсотка цьогоріч стане четвертим найгіршим глобальним спадом за останні 150 років. Глибше світова економіка падала лише під час великої депресії 1930-х років і в періоди після Першої і Другої світових війн, коли економіки багатьох охоплених війною країн були спустошені, передає агенція AP.

Водночас у Світовому банку зазначають, що економічна активність у розвинених країнах цього року, ймовірно, скоротиться ще більше, ніж на глобальному рівні — на сім відсотків.

Як повідомляв «Голос України», Європейський центральний банк прогнозує падіння ВВП єврозони у 2020-му на 8,7 відсотка. Утім, після цього, 2021 року, очікується зростання на 5,2 відсотка, а в 2022-му — на 3,3.