Вони є своєрідним доповненням до «Акта роз’яснення енергетичної безпеки Європи 2020», що доповнює закон про санкції, запроваджені торік, 19 грудня. Документ передбачає внесення до чорного списку страхових компаній, котрі обслуговують судна, задіяні у прокладанні труби.

На таку спробу сенаторів США негайно відреагував Східний комітет німецької економіки, який вважає, що подібні дії безпосередньо впливають на безпеку Євросоюзу. Про це йдеться у його заяві, оприлюдненій фаховими німецькими ЗМІ. Голова комітету Олівер Гермес категоричний: «Європейські енергетичні проблеми мають розв’язуватися у Європі й відповідно до європейських законів, а не представниками США».

За його словами, проект будівництва газопроводу успішно завершив усі процедури схвалення ЄС. Гермес вважає, що федеральний уряд має захистити європейські компанії від зовнішнього впливу і тим самим — суверенітет Євросоюзу.

Голова Східного комітету німецької економіки також зазначив, що політичні аргументи офіційних осіб США, котрі вони висувають щодо «Північного потоку-2», «мало відповідають реальності», оскільки проект не загрожує енергетичній безпеці Європи. Гермес запевняє, що додаткові обсяги газу гарантують стабільні ціни на енергоносії у міру зростання попиту для європейських домогосподарств та підприємств і залишаться такими.

Але, якщо навіть санкції будуть запроваджені, стверджує експерт, проект трубопроводу, в фінансування якого вкладено вже понад п’ять мільярдів євро, має бути завершений. Адже в його реалізації бере участь понад тисяча компаній із 25 країн.

Також голова парламентського комітету з питань енергетики Клаус Ернст заявив, що Німеччина вживатиме заходи для захисту власних інтересів у разі, якщо Вашингтон запровадить санкції проти «Північного потоку-2». За його словами, заходом у відповідь на «недружній акт», зокрема, може бути запровадження спеціальних штрафних мит на поставки скрапленого газу із США.

Довідково

Східний комітет німецької економіки — одне з найбільших об’єднань у ФРН. Організація просуває німецький бізнес у 29 країнах Центральної Азії, Східної і Південно-Східної Європи, Південного Кавказу та забезпечує майже одну п’яту усієї німецької зовнішньої торгівлі.

Берлін.