Той, хто хоч раз бував у Стамбулі, неодмінно захоплювався собором Святої Софії — всесвітньою пам’яткою візантійського зодчества і символом не тільки стародавньої Візантії, а й усього православного світу.

Після того як Туреччина захопила столицю Візантії Константинополь і перейменувала її у Стамбул, султан Мехмед Фатіх наказав перебудувати християнський храм у мечеть. І лише в 1935 році засновник Турецької Республіки Кемаль Ататюрк ухвалив рішення про припинення богослужінь у будівлі й перетворення його на музей світового значення. На меморіальній табличці, встановленій біля входу до Святої Софії, є і підпис Ататюрка про відкриття тут музею.

Тепер його справжність оскаржується, турецькі суди завалено позовами з вимогою розглянути справжність підпису першого президента й скасувати декрет про створення музею, а в соціальних мережах збирають підписи з вимогою до влади не тільки розібратися з підписом Ататюрка, а й повернути туркам мечеть. Турецький історик Юсуф Халачоглу висловив думку, що підпис Кемаля Ататюрка про відкриття музею Айя-Софія могли підробити. І звернув увагу, що деякі літери в автографі відрізняються від інших його підписів.

Ці настрої підігріваються правлячою Партією справедливості й розвитку та її лідером Реджепом Ердоганом, а також депутатами парламенту. Нинішній президент не раз заявляв, що хотів би «виростити нове релігійне покоління турків».

Лише влада Стамбула чинить млявий опір ідеї перетворення музею на мечеть, бо це може позначитися на наповнюваності міського бюджету через спад кількості туристів, які вишикуються перед музеєм у величезні черги.

Недарма Свята Софія не раз визнавалася найбільш відвідуваним туристичним об’єктом року в Туреччині.

Тепер його доля залежить від рішення Верховного суду, куди, за повідомленням турецької газети Yeni Safak, Асоціація пам’яток древності й довкілля подала черговий позов з вимогою вивчити підпис Кемаля Ататюрка під декретом про перетворення Святої Софії на музей. Якщо позов приймуть до розгляду, то, на думку журналістів видання, це означатиме одне — процес перетворення музею на мечеть увійде в активну фазу. Бо раніше Верховний суд подібні заяви відхиляв з порога. Проте в країні щось змінилося. Президент Реджеп Ердоган дав доручення уряду ретельніше вивчити це питання і врахувати думку, висловлювану в листах і соціальних мережах.

Як повідомило турецьке видання Yeni Safak, очікується, що 2 липня Верховний суд має повідомити — чи буде прийнято позов Асоціації пам’яток древності й довкілля до розгляду. Саме цього дня і вирішиться доля історичної пам’ятки зі списку ЮНЕСКО.