Деякі експерти, посилаючись на поінформовані джерела, пояснюють це тим, що в нього є «тло»: багаторічна напруженість щодо військових витрат країни у відносинах із канцлером Ангелою Меркель.

За їх твердженнями, рішення Меркель не брати участі в зустрічі «Великої сімки», котру Трамп мав намір провести в червні у Вашингтоні, аж ніяк не вплинуло на плановане виведення. Адже президент США в Білому домі вже впродовж досить тривалого часу обговорював скорочення чисельності військ у Німеччині, де перебуває майже 34,5 тисячі військових, а залишитися має 25 тисяч.

Щодо цього агенція Bloomberg оприлюднила коментар представника Ради нацбезпеки Білого дому Джона Елліота, котрий заявив, що Трамп «постійно переоцінює кращі позиції для американських військ і їх присутності в інших країнах».

Інші коментатори вважають, що водночас союзники США збільшили військові витрати, що дає змогу скоротити чисельність американських військ за кордоном.

Досі офіційний Берлін не коментував рішення США про виведення із ФРН частки американських військ, котрі тут базуються. Але минулого вівторка, 9 червня, міністр оборони Аннегрет Крамп-Карренбауер повідомила, що дізналася про це з… преси. Вона прокоментувала новину так: «Передусім не існує офіційного підтвердження від влади США того, що вони насправді мають намір реалізувати такі плани. Факт присутності в Німеччині американських солдат слугує справі спільної безпеки альянсу НАТО. Також і американської безпеки. Це — основа, на якій ми працюємо разом. До речі, на цій основі американські солдати стали реальним компонентом німецького суспільства, добре інтегровані на місцях і відіграють там важливу роль».

Аннегрет Крамп-Карренбауер не оминула увагою і те, куди саме в разі відкликання поїдуть американські військовослужбовці. Пославшись на відповідні заяви міністерства оборони США, вона заявила: «Якщо американських військових заберуть із Німеччини, то вони вирушать не в сусідню Польщу, а додому, в Америку».

Стосовно можливого скорочення американських військ у ФРН низка німецьких ЗМІ оприлюднила також заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга під час брифінгу в Брюсселі. Він, зокрема, сказав: «Ми постійно консультуємося із США та іншими членами Альянсу щодо військової присутності в Європі. Звичайно, після закінчення холодної війни ми спостерігали, як США поступово скорочують свою військову присутність у Європі.

Проте впродовж останніх років бачимо зростання присутності США. І не тільки в Німеччині (…) Ми бачили, як США беруть на себе провідну роль в угрупованні НАТО в Польщі, посилюють присутність американських військ у країнах Балтії, Румунії, у тому числі, на базі протиракетної оборони. І, звичайно, також бачимо військово-морський флот на головній базі ВМФ Іспанії. І навіть у моїй країні, Норвегії, ми бачимо зростання кількості американського угруповання».

Берлін.

Фото автора.