Але його поширення в країні не поменшало.

За останні дні до лікарень різних регіонів госпіталізували нових пацієнтів, які заразилися COVID-19. У цій невеликій балканській країні їх загальна кількість перевищила 5000. Нині лікування проходять 2868 осіб, які заразилися, з них майже 1700 «підхопили» COVID-19 у столиці Скоп’є. Голова тимчасового уряду Північної Македонії Олівер Спасовскі в суботу виступив зі спеціальним зверненням до громадян, у якому закликав з усією серйозністю поставитися до загрози зараження коронавірусом, бо «він, як і раніше, дуже небезпечний і смертельний». Спасовскі нагадав про важливість носіння масок і закликав не брати участі в масових заходах.

Адже, на думку епідеміологів, новий спалах COVID-19 стався через те, що релігійні організації відновили служби й на них «посунули» люди, які скучили за Божим словом. Президент Стево Пендаровскі засудив дії уряду, який дозволив масові зібрання у церквах і мечетях. «Думаю те, що деякі представники уряду вибірково застосовували заходи, накази й закони стосовно релігійних громад, сприяло поширенню вірусу. Ви не можете звільняти від відповідальності ні релігійних лідерів, ні окремих регіональних лідерів в Ісламській релігійній громаді й православної церкви країни, які вчинили безвідповідально стосовно свого здоров’я і здоров’я вірян», — заявив глава держави. І наголосив, що в умовах пандемії жодна релігійна громада не може вимагати прав на вільне відправлення служб без дотримання протоколів і рекомендацій епідеміологів.

Але різке зростання захворюваності й смертності не вплинуло на рішення влади про проведення дострокових парламентських виборів 15 липня цього року. Лідер Соціал-демократичного союзу Північної Македонії (СДСМ) Зоран Заєв заявив, що передвиборна кампанія його партії й вибори в країні будуть на 100 відсотків безпечними. На жаль, він не пояснив виборцям, на чому ґрунтується його впевненість. Але звернувся із закликом до політичним опонентів з партії ВМРО-ДПМНЄ відмовитися від проведення масових зустрічей з виборцями, бо вони становлять величезний ризик для людей. За його словами, СДСМ уже відмовилася від проведення мітингів і вестиме агітаційну кампанію в соціальних мережах, а також у ЗМІ. А вибори відкладати не можна, бо службовий уряд уже керує країною майже півроку.