В умовах світового економічного спаду вкрай важливо потурбуватися про бізнес, який займається зовнішньоекономічною діяльністю (ЗЕД). Принаймні, покращити й удосконалити законодавчу базу. В цьому переконані члени Центру громадських експертиз (ЦГЕ), й саме на це спрямований один з останніх їхніх проектів із серії «Загублені» у парламенті», який було презентовано вчора в Києві.

У пошуках раціональних зерен ЦГЕ дослідив сотні законопроектів, що стосуються зовнішньоекономічної діяльності, які були подані на розгляд Верховної Ради 7-го та 8-го скликань, і виокремив такі, на які народним депутатам варто звернути особливу увагу.

За словами експертки ЦГЕ Наталії Балдич, зокрема, у сфері міжнародної торгівлі було знайдено 19 законопроектів. По кожному з них центр провів поглиблений юридичний аналіз.

На думку Н. Балдич, найбільший вплив мав би законопроект №10046 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою створення умов для розвитку зовнішньої торгівлі та збільшення експорту українських підприємств». Цей документ, у разі його ухвалення, зокрема, усуне застарілі форми державного контролю у сфері ЗЕД у вигляді недоцільних процедур автоматичного ліцензування та обов’язкової державної реєстрації зовнішньоекономічних договорів; створить основу для організації єдиної загальнодоступної бази даних товарів, що підлягають ліцензуванню і квотуванню, та принесе багато інших корисних новацій.

Не менш актуальним в умовах пандемії коронавірусу, на думку експертки, є проект закону 2207а «Про внесення зміни до статті 282 Митного кодексу України (щодо сприяння розвитку виробництва виробів медичного призначення)». Він передбачає скасування ввізного мита для товарів, потрібних для виробництва медичного обладнання в Україні.

Загалом під час презентації було детально розглянуто майже десяток таких законопроектів, з повним переліком яких можна ознайомитися на сторінці центру в Фейсбуці.

Підсумовуючи, старша радниця з юридичних питань Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Анна Гладштейн нагадала, що основні три закони, які регулюють ЗЕД, — «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту» та «Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту» — були ухвалені ще в дев’яностих роках, і сьогодні для бізнесу вкрай важливо осучаснити правила роботи в цій сфері й привести їх у відповідність до міжнародних стандартів.