Такі результати дало опитування суспільної думки, проведене фірмою «Кантар».

Соціологи запитували респондентів: «Як вони оцінюють зміни, що відбуваються в Польщі загалом, та стан національної економіки?», а також попросили дати прогноз змін матеріальної ситуації населення країни впродовж трьох найближчих років та оцінити можливість знайти роботу.

Понад 51% респондентів песимістично оцінюють «напрямок змін», що відбуваються в країні, на противагу 31% співвітчизників, котрі сприймають його з оптимізмом. Водночас 60% поляків вважають, що економіка країни перебуває у кризовому стані: при цьому 41% із них переконаний, що це легка криза, а 19% — що має місце глибокий спад.

Зате, порівняно з попереднім місяцем, значно погіршилася оцінка поляками можливості працевлаштування: 36% (на 12% більше, ніж у травні) «з песимізмом дивляться на національний ринок праці», 32% вважають, що «важко знайти будь-яку роботу», а 4% — що «знайти роботу в Польщі взагалі неможливо». Все ж 54% респондентів (на 13% менше в порівнянні з травнем) переконані, що роботу можна знайти «без особливих проблем», причому 6% кажуть, що «хорошу», а 48% — що «не обов’язково таку, як би їм хотілось».

З оптимізмом у найближче майбутнє дивиться четвертина поляків, котрі переконані, що впродовж трьох років умови життя в країні покращаться. На противагу їм третина очікує погіршення ситуації, стільки само вважають, що все залишатиметься «без змін».

Коментуючи результати останнього опитування, експерт фірми «Кантар» Уршуля Крассовська підсумувала: «Суспільні настрої поляків у червні неоптимістичні. Зауважується тенденція призупинення характерного для попередніх місяців різкого зростання негативних оцінок, проте з одночасним зменшенням або відсутністю збільшення кількості задоволених. Відчувається очікування і певне вагання стосовно того, що буде далі».

Водночас під час онлайн-дебатів Європейського економічного конгресу міністр фінансів Польщі Тадеуш Косціньскі оцінив, що «нинішня криза, спричинена епідемією, є найгіршою в історії Польщі» та що економіка країни «потребує нового імпульсу».