Про це вчора заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, повідомляє Delfi.

«З 1 липня, імовірно, буде відкрито деякі зовнішні маршрути, за межами Шенгенської зони, але не масово й небезоглядно. Ми сподіваємося, що з Україною, Грузією зможемо зав’язати контакт, думали про Ізраїль, але останнім часом там ситуація погіршилася», — сказав міністр в інтерв’ю ЛРТ. Він зауважив, що до Литви можуть приїжджати мешканці тих країн, де рівень захворюваності не перевищує 25 випадків на 100 000 жителів за останні 14 днів.

Коментуючи заклик ЄС про відкриття зовнішніх кордонів із 1 липня, Лінкявічюс зазначив, що це лише рекомендація. «Ми намагаємося робити це в межах регіону, ми показали приклад усім і з 15 травня створили «балтійський пузир», простір для вільного переміщення. Ми показали, що треба координувати дії. І 1 липня буде так. Ми обговорюємо критерії, запровадили бар’єр — 25 випадків на 100 000 жителів», — сказав міністр.

Нагадаємо, що про готовність приймати українців з 1 липня заявили в Туреччині та Греції. Раніше Єврокомісія опублікувала критерії для зняття обмежень на в’їзд до ЄС громадян третіх країн, якщо буде ухвалене рішення про відкриття для них зовнішніх кордонів Євросоюзу. Обмеження на поїздки насамперед знімуть із країн, де епідситуація краща, ніж у середньому по ЄС. Також звертатимуть увагу на тенденцію до зростання кількості нових випадків і реакцію країни на пандемію.