На знімку: Дмитро Кулеба та Петер Сійярто.

Про це вчора у Києві заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками засідання Спільної українсько-угорської міжурядової економічної комісії, яка не збиралася майже сім років.  

Угорську делегацію очолював міністр зовнішньої економіки і закордонних справ цієї країни Петер Сійярто.

За словами Дмитра Кулеби, протокол, підписаний за результатами домовленостей, досягнутих під час засідання комісії, має на меті підготувати майбутню зустріч лідерів країн — Віктора Орбана та Володимира Зеленського і стати основою для підписання меморандуму між Україною та Угорщиною.

«Наше головне завдання — підготувати зустріч лідерів країн не заради зустрічі, а для відкриття нової сторінки у відносинах України та Угорщини», — заявив голова зовнішньополітичного відомства України.

За його словами, у центрі обговорення на переговорах були питання економічної співпраці. Водночас глави МЗС узгодили подальші кроки щодо засідання робочої групи з питань освіти та засідання комісії з питань нацменшин на рівні співголів. Як зазначив Д. Кулеба, вони мають відбутися до зустрічі В. Орбана і В. Зеленського.

Нагадаємо, Будапешт наполягає на внесенні змін до мовного та освітнього законодавства України задля дотримання прав угорської нацменшини, яка мешкає на Закарпатті. Це — основний камінь спотикання у відносинах між Києвом та Будапештом, який нинішня влада має намір усунути.

Також на брифінгу Петер Сійярто повідомив, що 29 червня будуть відкриті всі п’ять пунктів пропуску на українсько-угорському кордоні, хоча нинішні правила їх перетину, а відповідно й обмеження, збережуться. За словами угорського міністра, це робиться задля того, аби уникнути черг та скупчень людей.

Скріншот відео.