Проте жодних конкретних заяв з цього приводу за результатами зустрічі в Білому домі не прозвучало ні з вуст Дональда Трампа, ні з вуст Анджея Дуди.

У спільній заяві президентів йдеться, зокрема, про поглиблення оборонного співробітництва двох країн шляхом дальшої імплементації спільних декларацій (від 12 червня і 23 вересня про збільшення контингенту американських військ у Польщі) 2019 року, а також посилення військових зв’язків між державами.

Натомість на спільній прес-конференції Д. Трамп, відповідаючи на запитання про ймовірне перекидання військ з ФРН до Польщі, заявив, що «це правдоподібне, бо Польща готова заплатити за їх базування». При цьому глава Білого дому додав, що деякі американські військовики повернуться додому, інші — «до таких країн, як Польща».

А. Дуда наголосив, що апелював до Трампа, аби той зберіг американську військову присутність у Європі. Конкретних цифр, попри прохання представників ЗМІ, він не назвав, обережно повідомивши, що «існує можливість подальшого збільшення американської присутності» в Польщі.

Натомість перед переговорами з Трампом, зауважують аналітики, на зустрічі з польськими журналістами Дуда заявив, що коли справді дійде до релокації, то завданням Польщі як європейського члена НАТО буде «подбати, щоб ці підрозділи не були виведені з Європи».

Можливо, конкретики не було, бо не так багато часу минуло від моменту появи повідомлень про наявність у Білому домі ідеї виведення частини своїх військовиків із ФРН. За основу ймовірних сценаріїв експерти використовують інформацію, оприлюднену Reuters та Wall Street Journal, у якій ідеться про зменшення американського військового контингенту в Німеччині до 25 тисяч, тобто на 9,5 тисячі, якщо брати  34,5 тисячі нині там присутніх. 

Попри відсутність офіційно підтверджених даних щодо масштабів і графіка ймовірної передислокації американських військ, ЗМІ сенсаційно повідомляють про «відомі їм сценарії». Зокрема, Dziennik Gazeta Prawna інформує про прибуття до Польщі навіть до 2 тисяч американських військовиків (замість планованої раніше тисячі) та керівництва 5-го армійського корпусу, а також про перебазування з ФРН до РП 30 американських винищувачів Ф-16. Окрім цього, Пентагон буцімто передасть Польщі п’ять уживаних, але новіших за ті, які нині є у наявності в польських ВПС, транспортних літаків С-130 Hercules.

Перебування американського контингенту регулюватиметься угодою «Defence Cooperation Act», яка відрізнятиметься від раніше підписаних США з ФРН та Японією тим, що американці будуть практично виведені з-під польської юрисдикції, а також тим, що більшість витрат на базування американців візьме на себе Варшава.

За даними спеціального соцопитування, 60% поляків підтримують збільшення присутності американських військ, при цьому 59% дотримуються думки, що їх перебування на території Польщі мають фінансувати спільно Варшава і Вашингтон. Експерти застерігають: у разі офіційного оголошення релокації, для її втілення в життя необхідно буде для цього адаптувати інфраструктуру, що може розтягнутися на роки, а не на кілька місяців.