Болгарське телебачення днями показало кілька сюжетів із чорноморських курортів країни й наголосило: ще ніколи наприкінці червня пляжі й готелі не були порожні.

Гості з-за кордону побоюються їхати в місця масового скупчення людей через загрозу підхопити коронавірус, а для більшості болгар ціни в готелях на курортах Сонячний Берег і Золоті Піски залишаються недоступними. Міністр туризму Ніколіна Ангелкова навіть закликала туроператорів і власників готелів продавати якісний туристичний продукт за розумною ціною.

Але факти свідчать, що ніде ціни на проживання не знижено. Мало того, анонсована міністерством перед початком літа обіцянка безплатно надавати відпочивальникам шезлонги й парасольки залишилася на папері. На практиці концесіонери більшості пляжів не пішли на це й безжалісно деруть величезні гроші за тінь. Ось чому болгари з відкриттям кордонів із Грецією вирушили туди, де справді пропонують якісний туристичний продукт, розумні ціни, а за парасольки й шезлонги не доводиться платити додатково.

У цій ситуації, коли рідні відпочивальники віддали перевагу  сусідній країні, міністерство  покладає величезні надії на туристів із Росії, Ізраїлю, України, Білорусі та інших країн, що не входять до Євросоюзу. Але ці держави поки що перебувають в «чорному списку» ЄС, і їхнім громадянам в’їзд заборонено. «Болгарія очікує, що на початку наступного тижня отримає вказівки Європейської комісії, пов’язані з можливістю прийому туристів із країн поза ЄС», — повідомила наприкінці червня в ефірі телеканала «Нова ТВ» Ніколіна Ангелкова.

За пропозицією міністерства туризму парламент Болгарії навіть ухвалив рішення доплачувати туроператорам, котрі використовують для доставки до країни туристів чартерні рейси болгарських ті іноземних авіакомпаній. Вони зможуть одержати по 35 євро за кожного іноземного відпочивальника, який прилетів до країни.

Слід зазначити, що депутати від Болгарської соціалістичної партії відмовилися голосувати за таке рішення. Вони пояснили  тим, що ефект від цього заходу не доведено, а виділення субсидій туроператорам лише призведе до додаткових видатків з державної скарбниці. На думку соціалістів, на чорноморські курорти країни треба приваблювати власних громадян нижчими цінами на проживання, харчування і перебування на пляжах. Тим більше, що з 1 липня податок на додану вартість для готелів і ресторанів знижується з 20 до 9 відсотків. А раніше прем’єр-міністр Бойко Борисов висловив сподівання, що цей крок приведе до значного зниження цін.