Сирійські урядові війська, підтримувані Повітряно-космічними силами Росії, систематично завдавали ударів по десятках лікарень, шкіл і ринків у районі контрольованого повстанцями міста Ідліб.

Такого висновку дійшли автори розслідування воєнних дій у Сирії в листопаді 2019-го — червні 2020 року, проведеного незалежної міжнародною комісією на замовлення Ради з прав людини ООН, результати якого було представлено днями в Женеві.

Згідно з доповіддю, збройні сили Дамаска завдавали ударів як із землі, так і з повітря, використовуючи при цьому, зокрема, касетні бомби. Розслідувачі прирівнюють подібні бойові дії до воєнних злочинів. У результаті майже мільйон людей були змушені рятуватися втечею. Ця хвиля біженців стала «передбачуваним наслідком широкомасштабних протиправних ударів з боку проурядових сил», зазначається в доповіді.

За словами голови комісії Пауло Пінейро, під бомбардування потрапляли цілі родини. «Жахливо, що через більш як 9 років конфлікту цивільні особи продовжують зазнавати хаотичних нападів чи навіть стають мішенями у своєму повсякденному житті», — зазначив він.

Вивчені інциденти показують, що атаки на клініки є частиною військової стратегії сирійського уряду. В одному з таких випадків провину за авіаудари, вчинені наприкінці січня по території в безпосередній близькості від лікарні, міжнародна слідча комісія поклала на Росію. Унаслідок цього нальоту загинуло 14 осіб, у тому числі лікар,

5 жінок і 5 дітей, від 30 до 65 людей дістали поранення, повідомляє «Дойче велле».