На поверхні — вирішальний двобій висуванця правлячої коаліції, чинного президента країни Анджея Дуди та кандидата від опозиційної Громадянської коаліції, президента Варшави Рафала Тшасковського.

Водночас багато експертів розцінюють цей двобій як протистояння не лише двох політиків, а й двох політичних сил — «Права і справедливості» та Громадянської платформи, які з 2005 р. поляризують польське суспільство.

Поразка А. Дуди означатиме «кінець «революції ПіС», яку партія влади здійснює з моменту отримання самостійної більшості в парламенті в 2015 році». За підтримки «свого президента» — у вигляді підписування всіх ухвалених владною парламентською більшістю законів, спрямованих на реалізацію задуманих партією і урядом реформ. Без «власного президента» партія влади не зможе багато досягнути в напрямку подальших змін, що може призвести до розпаду «об’єднаних правих сил».

Натомість програш Р. Тшасковського може стати початком кінця опозиції у формі Громадянської коаліції та її базису — Громадянської платформи. На додаток він також може призвести до переформатування сил у Сенаті, де Громадянська платформа зуміла сформувати крихку більшість, але партія влади не відмовилась від ідеї повернути втрачений контроль над верхньою палатою парламенту.

За два тижні кампанії, що минули між першим і другим туром, кандидати вели гостру боротьбу за голоси виборців. Адже ані ПіС, ані «Громадянська платформа» не можуть похвалитися підтримкою понад половини електорату, що потрібно для перемоги.

Проте в переддень виборчої тиші, яка запанувала сьогодні, жодне з опитувань не давало однозначної відповіді на питання: хто ж стане переможцем? Всі радше вказували на нічию з невеликою крихкою поперемінною перевагою кандидатів, яка з легкістю містилась у межах статистичної похибки.

Із десяти опублікованих цього тижня опитувань шість називали переможцем А. Дуду, а чотири — Р. Тшасковського. Для прикладу, в одному з них А. Дуда «лідирував» з 50,72%, а Р. Тшасковський «відставав» із 49,28%. За результатами чергового соцпрогнозу, оприлюдненим перед здачею матеріалу у номер, Р. Тшасковський «перемагав» А. Дуду з рахунком 45,3:44,4(%).

Усе вказує на те, що результат голосування залежатиме від «виборців останнього моменту» — тих «нерішучих», які роблять свій вибір, схилившись над виборчим бюлетенем у кабінці для голосування.