Інфляція на споживчому ринку за минулий місяць порівняно з травнем становила 0,2%, з початку року — 2,0%. Базова інфляція в червні 2020-го порівняно з травнем нинішнього року становила 0,0%, з початку року — 1,5%.

За статистичними даними, на споживчому ринку минулого місяця ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,4%. Найбільше (на 8,4%) подорожчали фрукти. На 2,3—0,4% зросли ціни на м’ясо птиці, масло, хліб, соняшникову олію, яловичину, сметану. Водночас на 4,7% подешевшали овочі, на 1,3—0,9% — молоко, цукор, рис, сало, свинина. Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,5%, що пояснюється подорожчанням тютюнових виробів на 1,1%.

Підвищення цін на транспорт на 1,2% передусім спричинено подорожчанням залізничних пасажирських перевезень на 6,1%, пального та мастил — на 2,1%, автомобілів — на 1,3%.

Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,4% відбулося здебільшого за рахунок здешевлення природного газу на 4,3%. Водночас відбулося зростання тарифів на гарячу воду на 4,4%.

У газівників своя статистика. І хоча ціни на газ нібито не перестають дивувати, станом на 1 липня побутові споживачі Київської області заборгували «Київоблгаз Збуту», який постачає газ 885 тис. домогосподарств, 1 млрд 950 тис. грн. У 760 тис. споживачів є борги за попередні періоди. Про це йдеться в повідомленні компанії.

Невже ще хтось сподівається, що борги через пандемію і карантин будуть списані й завдяки цьому вдасться не платити. Тим часом директор «Київоблгаз Збуту» Денис Смоляков коментує ситуацію: «... уряд повинен звернути увагу на ситуацію, що склалася, щоб уникнути колапсу перед початком опалювального сезону, коли кількість відключень і боржників може зрости в рази... боржники можуть звернутися до постачальника газу із заявою про укладення договору на реструктуризацію боргу...».

У компанії пояснюють: що більша заборгованість, то складніше її буде погасити. Нікуди не дінешся, а після закінчення карантину доведеться розрахуватися з боргами, що накопичилися. Компанії нічого не залишиться, як припинити газопостачання боржникам. А тим, крім заборгованості, доведеться відшкодовувати ще й витрати за припинення і відновлення газопостачання.

І насамкінець статистика від Мінсоцполітики. За даними відомства, у червні цього року субсидію на оплату житлово-комунальних послуг в Україні отримали 2,891 мільйона громадян, а її середній розмір становив 267,78 грн.

Про це свідчать дані на сайті Міністерства соціальної політики України.

Зазначається, що в червні по субсидії на оплату ЖКП звернулися 48,2 тис. домогосподарств, а призначено субсидію 29,5 тис. домогосподарств.

У червні цього року надано субсидій на оплату житлово-комунальних послуг на суму 371,8 млн грн. З них 363 млн грн українці отримали готівкою, 8,8 млн грн — у безготівковій формі.

Середній розмір субсидії на одне домогосподарство становив 267,78 грн (у травні — 269,83 грн). При цьому найбільший середній розмір субсидії по Україні зафіксовано в Києві, де вона становить 472 грн. Найменший розмір субсидії — у Закарпатській області: 131,8 грн.

Що не кажіть, а цифри — велика сила. Почитав інформацію, склав цифри докупи: хоч на калькуляторі, хоч на рахівниці, хоч у стовпчик... Цілих 472 гривні... Це справді вагомий додаток до родинного бюджету!

Підсумовував Віктор БОНДАР.