Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою.

Серед найважливіших тем обговорення було питання незалежності Національного банку. Президент зазначив, що провів зустрічі з представниками комерційних та державних банків і сформував короткий список кандидатів на посаду голови НБУ, яких йому запропонували представники банківського сектору. Він запевнив, що до кінця тижня запропонує парламенту кандидатуру голови Нацбанку. «Це буде незалежний технократ, який продовжуватиме незалежний курс Нацбанку», — запевнив Президент.

Володимир Зеленський висловив переконання, що НБУ спільно з урядом повинні продовжувати реалізацію виваженої монетарної та фіскальної політики, що слугуватиме запорукою макроекономічної та фінансової стабільності й сприятиме економічному зростанню та відновленню банківського кредитування в Україні.

«Дискусії про діяльність Національного банку України повинні бути позбавлені політичного забарвлення, яке може мати негативний вплив на інституційну спроможність і незалежність регулятора», — заявив Президент.

Глава держави зазначив, що основними критеріями вибору кандидатури є професійність, чесність і бездоганна репутація.

Водночас Крісталіна Георгієва в заяві за підсумком телефонної розмови висловила занепокоєння щодо тиску на НБУ. Георгієва закликала Зеленського зберегти незалежність регулятора. «Збереження незалежності НБУ — в інтересах України. Це також є вимогою чинної програми співпраці з МВФ. Я закликала президента Зеленського дотримуватися курсу здорової грошово-кредитної та фінансової політики — вони є ключем для посилення інвестицій та інклюзивного зростання», — зазначила глава МВФ у заяві.

Нагадаємо, протягом останніх п’яти років МВФ постійно підтримував українську фінансову систему та стимулював реформи. Так, 2015 року Фонд схвалив для України чотирирічну програму розширеного фінансування загальним обсягом 17,5 млрд доларів. Через розбіжності між МВФ та Києвом у баченні перебігу реформ з цих коштів було освоєно далеко не всю суму. Наприкінці 2018-го було досягнуто згоди про новий етап співробітництва з Фондом. Програма допомоги stand-by на 14 місяців передбачала загальну суму фінансування у 3,9 млрд доларів. Однак отримано було лише перший транш у розмірі 1,4 млрд. Натомість нова політична команда почала переговори щодо чергової програми, яка увінчалася успіхом, і Україна та Міжнародний валютний фонд попередньо погодили нову програму stand-by у розмірі 5 мільярдів доларів, яка розрахована на 18 місяців. Перший транш за цією програмою надійшов минулого місяця.