Згадану експозицію презентували в міській художній галереї. Тут представлено майже сім десятків робіт членів творчого об’єднання «ARTEM», яке діє у столиці Словаччини Братиславі. Вражає розмаїття барв, напрямів, стилів і технік, у яких вони виконувались. І, звісно, всі, без винятку, твори позначені талантом знаних митців із сусідньої країни.

Відчувається, що їхній творчий пошук не обмежений рамками стандартів чи умовностей. Тим паче, що відвідувачі мають змогу оглянути не лише живописні полотна — перед їхніми очима постають також скульптури з каменю та дерева, вироби ручної роботи з гутного скла.

Не менш теплою та щирою вийшла й інша, «дитяча», частина експозиції. Тут представили кращі роботи юних художників із кількох міст України, котрі брали участь у конкурсі малюнків на тему «Словаччина — чарівна країна». Оглянувши їх, пан посол висловив захоплення цими творами і подякував авторам за таку оригінальну промоцію його країни. Після нагородження переможців конкурсу Марек Шафін і юні митці сфотографувалися на згадку (на знімку).

Пан посол відвідав також кілька підприємств Кременчука. За його словами, у Словаччині зараз визначають місто, яке стане побратимом індустріальної «столиці» Полтавщини. Тож співпраця у промисловій та інших галузях між представниками двох сусідніх країн буде поглиблюватись і розвиватися. А те, що її новий етап започаткували акціями культурної та дитячої дипломатії, свідчить про спрямованість цих дружніх відносин у майбутнє.

Полтавська область.

Фото з сайту Кременчуцької міськради.