США підготували ґрунт для застосування санкцій, які діють стосовно газогонів «Північний потік-2» і «Турецький потік», до європейських та інших міжнародних фірм, які були залучені до цих проектів ще до ухвалення у США закону «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій» у 2017 році. Цим законом передбачено можливість застосування економічних обмежень стосовно Росії за втручання у політичні процеси в США та інше.

Помпео назвав дії США «чітким попередженням компаніям, які сприяють і підтримують проекти шкідливого впливу Росії». Державний секретар США також наголосив, що російські проекти не є комерційними.

«Це ключові інструменти Кремля для розширення та використання залежності Європи від поставок енергії з Росії. Ці інструменти шкодять Україні, бо відрізають її від газу, який транспортується через цю ключову демократичну країну. Це інструмент, який урешті підриває трансатлантичну безпеку, — заявив М. Помпео. — США готові допомогти нашим європейським друзям задовольнити їхні потреби в енергії». Держсекретар запевнив, що він порушить цю тему під час його запланованої подорожі до Великої Британії й Данії.

МЗС України привітало таку позицію США щодо будівництва Росією газогону «Північний потік-2». «Україна щиро вітає тверду рішучість США не дозволити Росії розділити Європу геополітично та підважити енергетичну безпеку в Україні та Європі. Ми вітаємо подальші заходи США, спрямовані на те, щоб зупинити ініційований Росією проект «Північний потік-2», завершення якого становитиме значну загрозу до солідарності Європи», — заявило МЗС на своїй сторінці у Твіттері.

Там додали, що Україна є «надійним транзитним партнером» і може тісно співпрацювати із США та Євросоюзом для посилення енергетичної безпеки.