Пандемія коронавірусу вносить корективи в ритм життя суспільства, висуває нові виклики. Саме реагуванню на ці виклики була присвячена перша після літніх канікул робоча зустріч лідерів правлячої у Німеччині коаліції ХДС/ХСС та СДПН, яка тривала понад вісім годин.

Політики досягли домовленостей і ухвалили рішення щодо продовження виплат за скорочений робочий день, на який пандемія змусила перейти мільйони працівників. Спочатку, щоб запобігти хвилі звільнень, плановано було надавати допомогу до кінця цього року. Відтепер замість 12 місяців її сплачуватимуть по грудень 20210-го включно.

Компанії, котрі потребують підтримки, до 30 червня 2021 року отримуватимуть компенсації від Федерального агентства зайнятості (ВА) за соціальні вирахування, котрі вони зобов’язані сплачувати також і впродовж роботи працівника за графіком скороченого дня.

Узгоджене в квітні збільшення допомоги до 80% також буде подовжене до кінця 2021-го.

В травні, за інформацією ВА, 6,7 млн осіб були переведені на скорочений робочий день. Вартість цього заходу становитиме десятки мільярдів євро. На кінець липня ВА спрямувало понад 11 млрд євро на допомогу за скорочений робочий день та на компенсації компаніям за відрахування на соціальне страхування.

Водночас лідер фракції Партії лівих у Бундестазі Дітмар Барч закликав велику коаліцію не лише продовжити запроваджену через коронавірус допомогу за скорочений робочий день, а й збільшити її розміри. Його партія виступає за підвищення короткотермінової допомоги до 90% від нетто заробітної плати. Для низькооплачуваних працівників сума виплат має бути збільшена до 100%.

Тим часом, за даними Федерального статистичного управління, коронакриза істотно вплинула на держбюджет Німеччини в першому півріччі: федеральні, регіональні, місцеві організації та організації соціального забезпечення разом витратили на 51,6 млрд євро більше, ніж отримали. Для порівняння: у першій половині минулого року профіцит бюджету становив 46,5 млрд євро.

Дефіцит у першій половині цього року відповідає 3,2% ВВП. Уперше з 2010-го сталося зниження прибутку порівняно з таким само періодом минулого року. З другого боку, державні витрати зросли на 9,3%. Тож німецька держава, підбиваючи підсумки річного бюджету за 2020-й, найімовірніше, буде в мінусі.

Упродовж останніх восьми років уряду вдавалося закінчувати рік з профіцитом. Тепер, за очікуванням Бундесбанку, дефіцит становитиме близько 7%: податкові надходження зменшуються, а витрати не тільки тривають, а й частково, як у разі страхування від безробіття, різко зростають через кризу.

Утім, обсяги виробництва знизилися не так різко, як очікувалося спочатку. За даними Федерального статистичного управління, ВВП у другому кварталі 2020 року зменшився на 9,7% порівняно з попереднім, хоч експерти прогнозували скорочення економіки на 10,1%. Вони констатують, що це — найбільш різке падіння з часу запровадження щоквартальних звітів по ФРН у 1970-му.

Берлін.