Водночас частина тутешнього політикуму негайно почала вимагати перегляду участі ФРН у проекті «Північний потік-2».

Так, за припинення його будівництва висловились очільник Мюнхенської конференції з безпеки, екс-посол ФРН у США Вольфганг Ішингер, керівник парламентського комітету із закордонних справ Норберт Реттген, глава опозиційної партії «Союз-90/Зелені» Катрін Герінг-Еккард та деякі інші. Щойно було оприлюднено повідомлення про отруєння, уряд ФРН, посилаючись на дані спеціальної лабораторії бундесверу, заявив, що в зразках Навального, котрий перебуває у клініці «Шаріте», є «однозначні докази» цієї хімічної речовини. Тому Кабінет порушує питання перегляду співробітництва з РФ, зокрема йдеться і про проект «Північний потік-2». У цьому сенсі висловилися також канцлер Ангела Меркель і глава МЗС Гайко Маас. Тож «випадок» з Навальним стає чи не найбільшим викликом для будівництва російського газопроводу.

Утім, минуло лише кілька днів, як риторика висловлювань щодо потоку, принаймні у вищих ешелонах влади, круто змінилася. Приміром, за повідомленням агенції Bloomberg, котра посилається на джерела в Бундестагу, правлячий блок канцлера Ангели Меркель — ХДС/ХСС і Соціал-демократична партія Німеччини — не мають наміру відмовлятися від завершення будівництва «Північного потоку-2».

Агенція повідомляє, що її співбесідники зазначили: за підтримку проекту виступає німецька промисловість, а глибокі зв’язки з Росією навряд чи дозволять зірвати його реалізацію.

Водночас глава МЗС ФРН Гайко Маас в інтерв’ю виданню Bild am Sonntag, опублікованому в суботу, 5 вересня, заявив, що політики, котрі вимагають перегляду участі німецьких компаній у спорудженні транзиту, мають усвідомлювати наслідки. Також він зазначив: «У будівництві газопроводу «Північний потік-2» бере участь понад 100 компаній із 12 європейських країн, приблизно половина з них — німецькі. Нині звужувати дискусії тільки до теми цього проекту — не той випадок».

Деякі німецькі оглядачі вважають, що серед чинників, котрі спонукають до таких висновків, — не лише агресивне ставлення США до газопроводу, а й необхідність сплачувати компенсації у разі зупинення проекту: Вашингтон загрожує санкціями щодо компаній, котрі продають чи орендують судна для прокладання транзиту. А представник МЗС ФРН Нільс Аннен вважає дії США щодо німецьких компаній, котрі беруть участь у будівництві «Північного потоку-2», «кричущим втручанням у національний суверенітет». До того ж ідеться про жорстку конкуренцію, оскільки Вашингтон хоче витіснити «Газпром» з ринку задля продажу в Європу власного скрапленого газу, значно дорожчого за російський.

Берлін.