«Повага до прав людини та діалог становлять дві основні передумови відновлення стабільності у Білорусі», — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час неформального засідання Ради безпеки ООН за формулою Арріа, присвяченого ситуації з правами людини у Білорусі. Він нагадав, що країни Люблінського трикутника закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили, звільнити затриманих під час протестів, а також запропонували сприяння у налагодженні діалогу.

Цей спільний заклик почуто не було. Затримання тисяч людей, утиски прав і свобод громадян, включно з правом на мирні зібрання та свободою слова, продовжувалися. Це, за словами Дмитра Кулеби, змусило Україну поставити на паузу всі контакти з білоруською владою на високому та найвищому рівнях та викликати посла України у Білорусі до Києва на консультації. «Звільнення всіх затриманих може розпочати діалог між владою та громадянським суспільством, ініціювати пошук компромісів. Наступним кроком може стати оголошення нових виборів, які мають бути проведені у демократичний спосіб та за безперешкодної участі міжнародних спостерігачів», — зазначив міністр, інформує прес-служба МЗС.

Окрім того, Дмитро Кулеба зауважив, що Україна ніколи не втручалася та не втручатиметься у внутрішні справи Білорусі. «Сподіваюся, що кожна країна — насамперед, це стосується Російської Федерації — дотримуватиметься такої самої позиції та утримається від будь-яких дій, включно з військовим вторгненням, які здатні ще більше дестабілізувати ситуацію у Білорусі», — наголосив глава МЗС. Україна готова допомогти Білорусі подолати нинішню кризу без ослаблення її суверенітету та незалежності. Він підкреслив, що стабільний та демократичний розвиток Білорусі має ключове значення не лише для громадян Білорусі, а й для сусідньої України та Європи загалом, зауважив міністр.

Тим часом у 29-й день протестів у Мінську відбувся Марш єдності, який зібрав майже 200 тисяч людей. Багатолюдні мітинги відбулися в інших містах Білорусі. За свідченнями правозахисників, влада Білорусі знову вдалася до брутальних затримань протестувальників по всій країні. Часто протестувальників затримувала не міліція, а люди в цивільному. У центр Мінська під час маршу зайшли БТРи.

Фото TUT.by