Міністри закордонних справ України та Румунії Дмитро Кулеба та Богдан Ауреску.

В урочистостях взяв участь міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. «Я знаю, що це важливе, ключове місце для українців Румунії», — заявив міністр.

За його словами, нова дипустанова «створить доступ до якісних сервісів, а також стане інструментом кращої взаємодії з українцями для збереження нашої культури та зміцнення відносин України з Румунією». У Румунії мешкають майже 60 тисяч етнічних українців, за неофіційними даними — до 100 тисяч, підкреслили в МЗС. За переписом 2011 року, українці є третьою за величиною національною меншиною країни.

Тож тему забезпечення прав національних меншин міністри закордонних справ України та Румунії порушили під час спільної прес-конференції у Бухаресті.

Зокрема, Д. Кулеба запевнив, що Україна налаштована вирішувати у дусі взаємної поваги до національних інтересів двох країн усі проблемні питання. Включаючи такі чутливі, як питання національних меншин. «Ми поважаємо позицію Бухареста щодо захисту прав національних меншин, я бачу, що Бухарест поважає позицію Києва у цьому питанні, і ми готові вести діалог. Чітко хочу зазначити — ми пишаємося румунською меншиною в Україні. І не менше — українською громадою в Румунії.

Наявність цих меншин зміцнює наші країни», — наголосив Д. Кулеба. Водночас міністр зауважив, що Україна більше не змінюватиме закон про освіту відповідно до побажань інших країн, але подбає про захист інтересів і національних меншин, і державних. Він нагадав, що Україна вже внесла зміни до закону «Про освіту» відповідно до зауважень Венеціанської комісії.

Характеризуючи українсько-румунські відносини, Д. Кулеба зауважив, що це перший візит міністра закордонних справ України до Румунії з 2017 року. «Вважаю, що ніколи більше не можна дозволяти, щоб у відносинах між країнами виникали такі паузи», — переконаний міністр.

Вл. інф.

Фото зі сторінки МЗС України у Твіттері.