«Пацієнт реагує на слова. Поки що надто рано оцінювати потенційні довгострокові наслідки його важкого отруєння... Після консультації з дружиною пацієнта, «Шаріте» впевнилось, що рішення оприлюднити деталі стану пацієнта відповідає його побажанням», — йдеться в заяві клініки.

Тим часом офіційна влада РФ відмовляється розпочати розслідування отруєння Навального. Натомість з пропозицією створити спільну комісію для вивчення причин стану Навального, а також передати Росії результати лабораторних досліджень виступила Національна медична палата РФ,  що її очолює Леонід Рошаль. Однак Федеральна лікарська палата Німеччини відкинула таку пропозицію, зазначивши, що ініціювати подальші обстеження можуть тільки родичі, а проводити слідчі дії мають відповідні компетентні органи. Водночас у палаті зауважили, що всі медичні дані в справі Навального (за згодою його рідних) є в публічному доступі. І підстав сумніватися «в якості медичного обстеження, проведеного колегами-медиками в Німеччині», немає.

Заява Леоніда Рошаля, що причина стану Навального... «досі не зрозуміла», викликала різку реакцію дружини політика Юлії. Вона назвала Рошаля не лікарем, а голосом держави, який хоче «вивідати інформацію та вислужитися». При цьому звернула увагу на колосальну відмінність російської та німецької медицини у ставленні до пацієнтів та їхніх рідних і порадила Національній медичній палаті РФ звернути увагу саме на цю проблему. «Коли хворий потрапляє в російську лікарню, раптом з’ясовується, що місцева адміністрація вважає його своєю власністю. Вони думають, що можуть оголошувати діагнози в ЗМІ, публікувати дані аналізів, смачно прицмокуючи і розбавляючи їх своїми вигадками. І водночас обманювати рідних, не пускати їх до хворого і вигадувати правила на власний розсуд, буквально перетворюючи лікарню в аналог російської в’язниці».

Тим часом європейські лідери продовжують наполягати на негайних поясненнях Росії стосовно отруєння Навального. Прес-служба уряду Британії повідомила, що про це, а також про подальшу реакцію на отруєння йшлося під час телефонної розмови президента Франції Еммануеля Макрона та прем’єра Великої Британії Бориса Джонсона, що відбулася 7 вересня.