Коли верстався номер, на волі ще залишалася нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич, яка з огляду на стан здоров’я не брала активної участі у роботі ради. Однак учора вона повідомила, що до неї в двері дзвонять невідомі люди. Пізніше білоруський ПЕН-центр поширив заяву Алексієвич. «Повстала не Координаційна рада. Повстала країна... Ми не готували переворот. Ми хотіли не допустити розколу в нашій країні. Ми хотіли, щоб у суспільстві почався діалог. Лукашенко каже, що не буде говорити з вулицею, а вулиця — це сотні тисяч людей, які щонеділі і щодня виходять туди. Це не вулиця, це народ», — йдеться зокрема у заяві.  Учора європейські дипломати прийшли до Алексієвич додому, щоб захистити її від арешту.

Білорусь взяла на озброєння досвід Радянського Союзу, який депортував з країни дисидентів, позбавляючи їх громадянства і можливостей повернутися додому. Хоча в білоруському випадку влада намагається знищити не паспорт, а авторитет. Як розповіли 8 вересня під час брифінгу в Києві білоруські опозиціонери Іван Кравцов і Антон Родненков, яких у вівторок зранку змусили виїхати в Україну, влада Білорусі, відправляючи людей примусово з країни, намагається показати, що опозиціонери без вагань, «щасливо» покидають Білорусь, залишаючи напризволяще тих, хто виходить на протести. Проте депортація опозиційної лідерки Марії Колесникової, про виїзд якої завчасно повідомив Державний прикордонний комітет РБ, пішла не за сценарієм. До кордону трьох опозиціонерів привезли порізно, але посадили всіх у машину Кравцова. «З’явилась Марія Колеснікова, її вели силою. Це було досить голосно, було зрозуміло, що її ведуть силою, що вона чинить спротив, її силоміць заштовхали на заднє сидіння, причому попередньо був включений режим, що двері зсередини не відчиняються... Вона кричала, що вона нікуди не поїде. Як тільки вона опинилась в машині і побачила попереду свій паспорт, то відразу взяла свій паспорт та порвала його на дрібні шматки, пом’яла та викинула у вікно», — цитує Родненкова Укрінформ. Після чого вилізла з машини через вікно і пішла орієнтовно в бік білоруського кордону. «Я впевнений, що для режиму Лукашенка такі вчинки, як зробила Колесникова, є досі неочікуваними», — зауважив Іван Кравцов.

Цікаво, що коли депортація Колесникової зірвалася, Лукашенко дав брифінг для російських журналістів і заявив їм, що Колесникову, яка нібито хотіла втекти в Україну разом з Кравцовим і Родненковим, з автомобіля... викинули. «Кордон посилено охороняється, тому ми виставили пост. Природно, їх зупинили. Вони на своєму автомобілі по газах. Її чи то викинули з машини — ну, на ходу. На ходу», — сказав він і додав, що просить українських прикордонників повернути назад «цих двох». «Будемо розбиратися, що сталося», — сказав Лукашенко.

Іван Кравцов і Антон Родненков також заявили про бажання повернутися в Білорусь і не мають наміру просити політичного притулку в Україні. До речі, опозиціонери припускають, що їх відправили саме до України, оскільки для перетину кордонів з ЄС не було шенгенських віз. На думку Родненкова, спецслужбам Білорусі вигідніше показати, «як захід начебто дестабілізує ситуацію в Білорусі», але в ситуації, що склалася, не вдалося реалізувати цей план.

На затримання, викрадення і депортацію з Білорусі лідерів опозиції відреагували в ООН. Офіційний представник ООН Стефан Дюжаррик, коментуючи під час брифінгу новину про депортацію з Білорусі опозиційних активістів, заявив: «Головне послання Генерального секретаря полягає в тому, що народ Білорусі повинен мати можливість обстоювати свої політичні і конституційні права мирним шляхом», і нинішню кризу слід «розв’язувати шляхом інклюзивного діалогу за участю народу Білорусі».