На знімку: Співробітники Фонду ООН з питань народонаселення доправили гуманітарну допомогу для літніх людей та людей з особливими потребами на схід України.

«Через конфлікт на сході, що триває вже сьомий рік, діти та вчителі в 3500 закладах освіти майже щодня стикаються з небезпеками, які загрожують їхньому життю і добробуту», — заявили в ЮНІСЕФ. Там зазначили, що понад 750 шкіл і дитячих садків були пошкоджені або зруйновані з початку бойових дій на Донбасі. Багато інших закладів освіти були змушені зупиняти навчальний процес через посилення атак. Майже 400 тисяч дітей ходять до шкіл, розташованих поблизу лінії розмежування, де їхньому життю загрожують обстріли та міни.

Зрозуміло, що жодної безпеки ані школярам, ані мешканцям Донбасу не можна гарантувати в умовах обстрілів. Днями координатор гуманітарних програм ООН в Україні Оснат Лубрані закликала будь-що зберегти режим припинення вогню. «Шість тижнів з моменту набуття чинності режиму припинення вогню 27 липня стали найдовшим періодом відносного спокою від початку конфлікту, — підкреслила представниця ООН. — Хочу ще раз нагадати, що Генеральний секретар ООН закликає зацікавлені сторони дотримуватися умов досягнутої угоди і зосередити зусилля на захисті мирного населення, яке передовсім страждає від насильства».

Водночас про ситуацію на Донбасі та в Криму говоритимуть й на цьогорічній 75-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Днями перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова повідомила, що до порядку денного сесії внесено обговорення цієї теми. «Нам є що сказати на слова про «нас там немає» і «Крим наш», — написала Джапарова у Фейсбуці. Крім того, 23 вересня на сесії ГА ООН виступить й Президент України Володимир Зеленський. Генасамлея цього року пройде в онлайн-форматі.

Фото ЮНФПА-Україна.