Про кохання Евеліни Ганської і Бальзака розповідає Людмила Журавська.

Місцем проведення обрали територію Житомирського обласного літературного музею, де просто неба на тлі старовинної будівлі музею облаштували сцену. Перед початком заходу провели майстер-клас для дітей із виготовлення силуетів Бальзака — це було популярним серед освічених верств населення Франції за життя письменника.

Звучала музика тієї епохи у виконанні викладачів та студентів Житомирського музичного фахового коледжу імені В. Косенка. Працівниця краєзнавчого музею Людмила Журавська, яка багато літ досліджувала та популяризувала постать Бальзака на Житомирщині, розповіла про Евеліну Ганську, її кохання з Оноре, зачитала уривки з листів закоханих. Про епоху, культуру, моду та спосіб життя статусної жінки ХІХ сторіччя розповіли викладачі французької мови Житомирської гуманітарної гімназії № 23 Наталія Cкарга та Тетяна Стаюлік. Звісно, звучала французька мова — уривок з твору Бальзака у виконанні Анни Левківської. Також презентували книжку «Батько Горіо» львівського видавництва «Леополь» — це комікс, малюнки до якого створив французький художник.

Анна Левківська, Олена Лисянюк, Наталія Скарга і Тетяна Стаюлік (зліва направо).

На завершення подяками та подарунками від департаменту культури, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації нагородили агентів змін, бренд-амбасадорів, які підживлюють культуру та позиціонують надбання міжнародної співпраці України і Франції: Володимира Петренка, сільського голову Верхівні Ружинського району; Олену Лисянюк, заступницю директора ЗОШ № 20, вчительку французької мови; Анастасію Карпову, ученицю з найкращими знаннями французької мови згаданої школи; Анну Левківську, студентку Житомирського фахового коледжу культури і мистецтв імені І. Огієнка; Федора Сафронова, студента Житомирського музичного фахового коледжу імені  В. Косенка, та Дениса Грицая, учня Житомирської художньої школи імені В. Шкуринського.

Сільський голова Верхівні Ружинського району Володимир Петренко.

Святкового настрою додавали картини житомирських художників із фондів музею. Особливу увагу привертала монументальна робота «Бальзак у Києві» народного художника України Вадима Одайника. Можна було ознайомитися з виставкою, присвяченою відомому французові, оглянути експозиції самого музею, а також сфотографуватися на згадку. За задумом організаторів, «Верхівнянська муза» стане традиційною подією на Житомирщині.

Житомир.