В тому, що це не лише декларації, змогли переконатися «Газпром» та ще п’ять компаній, що беруть участь у його будівництві.

У середу польський Комітет захисту конкуренції і споживачів (КЗКіС) — відповідник вітчизняного Антимонопольного комітету — наклав штрафи на шість концернів-реалізаторів проекту в розмірі 10% їх річного обороту. Понад 29 мільярдів злотих (7,6 мільярда доларів) «виписали» ПАТ «Газпром». Решту штрафних санкцій на суму ще понад 234 мільйони злотих «поділено» на п’ять західноєвропейських фірм-учасниць консорціуму, а саме: французьку Engie Energy (понад 55,5 млн), німецькі Uniper (майже 30 млн) та Wintershall (майже 31 млн), австрійську OMV (майже 88 млн), британсько-голландську Shell (понад 30 млн).

Про ухвалення такого рішення поінформував через Твіттер голова Комітету захисту конкуренції і споживачів Томаш Хрустний. «Провадження велося дуже детально. Зібраний доказовий матеріал не дає підстав сумніватися, що підприємці навмисно порушили право шляхом формування негативного впливу на конкуренцію на ринку природного газу в Польщі, який має велике значення для національної економіки», — наголосив Т. Хрустний.

Окрім штрафу, Комітет видав припис, зокрема, денонсувати, упродовж 30 днів з моменту отримання рішення польського регулятора всі угоди, підписані згаданими компаніями в 2017 році з метою фінансування ПП-2.

Рішення польського регулятора базується на тому, що отримання згоди голови КЗКіС на здійснення концентрації капіталу зарубіжними компаніями є обов’язковим, так само як обов’язковою є їх співпраця з КЗКіС та надання інформації і документів, затребуваних регулятором. Це виписано в європейських правових нормах, на яких базується польський закон про захист конкуренції і споживачів.

До речі, це не перший штраф, який Польща накладає на учасників проекту ПП-2. У серпні 2020-го «Газпром» отримав штраф у розмірі майже 213 млн злотих «за відмову співпрацювати в рамках провадження КЗКіС щодо будівництва ПП-2»: 2019-го — стягнення у розмірі 172 млн злотих отримала Engie Energy за «вперті й безпідставні відмови надати Польщі документи у рамках слідства стосовно потенційної змови в ході реалізації проекту ПП-2».